AcasăȘTIRI EXTERNEZi istorică la Casa Albă. Donald Trump girează pacea dintre Israel și...

Zi istorică la Casa Albă. Donald Trump girează pacea dintre Israel și statele arabe!

Data de 15 septembrie are toate șansele să figureze în cărțile de istorie, grație ceremoniei importante ce va fi găzduită de către liderul american Donald Trump la Washington. Este vorba despre acorduri pe care le va semna Israelul cu două țări arabe, într-un moment văzut drept ”pragul unei noi ere” istorice.

Premierul Israelian, Benjamin Netanyahu, va ajunge peste doar câteva ore la Casa Albă. Prezența sa la Washington vine într-un context esențial. Oficialul israelian va semna acorduri cu ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite, Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan, și, respectiv, cu șeful diplomației din Bahrain, Abdullatif Al Zayani.

Aceste acorduri menite să ducă la normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite (EAU) și Bahrain sunt văzute ca o ”realiniere strategică a țărilor din Orientul Mijlociu împotriva Iranului”, din câte notează Reuters.

EAU a devenit a treia țară arabă care stabilește relații diplomatice cu Israelul, după tratatele de pace încheiate în 1979 cu Egiptul și, respectiv, în 1994, cu Iordania.

Parafarea acestor înțelegeri diplomatice are loc cu mai puțin de două luni până la alegerile din 3 noiembrie, scrutin în urma căruia Donald Trump speră să obțină un nou mandat. ”Acordurile l-ar putea ajuta să susțină sprijinul votanților evanghelici creștini pro-israelieni, o parte importantă a bazei sale politice”, notează aceeași sursă. Pe de altă parte, ceremonia de marți are loc pe fondul criticilor cu care se confruntă șeful Guvernului israelian în țara sa, referitor la gestionarea pandemiei de coronavirus, remarcă sursa citată.

Citiți și: Netanyahu aruncă în aer acordul SUA – EAU. Vânzarea de armament american arabilor sperie Israelul!

author avatar
Andrei Coman
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger