AcasăȘTIRI EXTERNEZelenski ordonă: Ucraina vrea acum și avioane de luptă de ultimă generație!

Zelenski ordonă: Ucraina vrea acum și avioane de luptă de ultimă generație!

tancuriUcraina și-a primit tancurile. Care este următorul „vis” al lui Zelenski: „Cheia este acum viteza”

Pentru Ucraina, lupta pentru a asigura tancurile de luptă occidentale a fost doar începutul. Având în vedere că tancurile Abrams, construite în SUA și cele Leopard, de fabricație germană, se îndreaptă acum spre prima linie după luni de controverse între aliații occidentali, liderii de la Kiev își îndreaptă atenția către ceea ce ei consideră că este următorul pas logic în efortul lor de a respinge invadatorii ruși – avioane de luptă moderne.

După ce președintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina, Volodimir Zelenski cere țărilor occidentale rachete cu rază lungă și avioane de luptă.

Zelenski cere țărilor occidentale avioane de luptă

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,„cheia” pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza şi volumul” livrărilor de tancuri grele armatei. „Cheia acum este viteza şi volumul sunt acum cheia. Viteza de antrenament a soldaţilor noştri, viteza livrărilor de tancuri (…) şi volumul de sprijin”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Liderii europeni sunt sceptici

Conversațiile cu oficiali militari și diplomați occidentali confirmă că o dezbatere internă despre aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă este deja în desfășurare. Dezbaterea se va dovedi probabil și mai controversată decât disputa privind aprovizionarea tancurilor. Or, în Europa unii lideri se tem de escaladarea conflictului militar.

„Următorul pas natural ar fi luptătorii”, a spus un diplomat dintr-o țară din nordul Europei, potrivit Politico. Washingtonul i-a spus Kievului că furnizarea de avioane este un „nu se poate, pentru moment”, a spus diplomatul citat mai sus, dar a adăugat: Există o linie roșie acolo – dar vara trecută am depășit-o când am trimis rachete HIMARS”.

author avatar
Andreea Vlad