AcasăȘTIRI EXTERNEZelenski cheamă Europa la război cu Rusia! Ce pretenții mai are Ucraina

Zelenski cheamă Europa la război cu Rusia! Ce pretenții mai are Ucraina

volodimir zelenskiZelenski cheamă Europa la război cu Rusia! Ce pretenții mai are Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pornit într-un turneu european, pentru a implora de la liderii occidentali mai multe arme cu care să țină piept Rusiei.

Apelul liderul ucrainean pentru avioane de vânătoare făcut în Marea Britanie este surprinzător. Și-a reluat discursul și la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Sholz.

Zelenski cere avioane de luptă

După vizita făcută, miercuri, de Volodimir Zelenski la Londra, miercuri seară el s-a întâlnit, la Paris, cu omologul francez, Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Nu a fost o întâlnire în doi ci în trei căci liderul francez l-a invitat și pe cancelarul german, Olaf Scholz pentru a discuta despre ajutorul militar ce ar putea fi acordat Ucrainei.

Cei trei vor participa, joi, la Bruxelles la summitul Uniunii Europene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut pe 8 februarie un apel către aliații occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă pentru a combate forțele rusești

El a făcut această cerere în timpul unei vizite în Marea Britanie și Franța, în a doua călătorie cunoscută în străinătate de la invazia neprovocată a Moscovei în țara sa în urmă cu un an.

„Fac un apel către voi și către întreaga lume, cu cuvinte simple și totuși foarte pline de înțeles pentru noi: avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate”, a spus Zelenski în istoricul său discurs din Parlamentul britanic.

„Știm că libertatea va învinge, știm că Rusia va pierde”, le-a spus el parlamentarilor.

Mulțumindu-i lui Rishi Sunak pentru ajutorul britanic, Zelenski a făcut apel și la rachete cu rază lungă de acțiune, spunând că, dacă Ucraina primește sau nu primește avioane de luptă, „ofensiva ucraineană va stagna” și rușii vor relua avansul pe teritoriul ucrainean.

Vrea cât mai repede arme grele cu rază lungă de acțiune

Zelenski a sosit mai târziu, pe 8 februarie, în Franța pentru o întâlnire la o cină târzie cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. Macron declara înainte de întâlnirea de la Paris că Franța este „hotărâtă să ajute Ucraina pentru a obține victoria și pentru a reintra în drepturile sale legitime”, adăugând că Franța va „continua eforturile” de a livra arme Kievului.

Zelenski a îndemnat Franța și Germania să nu ezite să trimită arme, spunând că armele au potențialul de a schimba cursul războiului. „Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acțiune și piloții noștri vor primi avioane moderne… cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni rusești”, a spus el.

De luni de zile, Kievul imploră Occidentul să își sporească sprijinul militar, inclusiv să furnizeze avioane de luptă.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania și alți aliați occidentali au aprobat recent trimiterea a sute de tancuri de luptă, vehicule blindate și alte arme grele în Ucraina, mai ales că, după toate probabilitățile, Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră, posibil chiar luna aceasta.

author avatar
Andreea Vlad