AcasăȘTIRI EXTERNEZeci de sateliți ai Space X, distruși în spațiu. Ce explicații are...

Zeci de sateliți ai Space X, distruși în spațiu. Ce explicații are Elon Musk

Zeci de sateliți ai Space X, distruși în spațiu. Ce explicații are Elon Musk

Din cauza unei furtuni magnetice, până la 40 de sateliți ai SpaceX nu au putut fi desfășurați după lansarea lor, săptămâna trecută, și s-au dezintegrat în timp ce intrau din nou în atmosfera Pământului, a anunțat compania lui Elon Musk

Un total de 49 de sateliți au decolat joia trecută din Florida la bordul unei rachete Falcon 9. Aceștia urmau să facă parte din constelația Starlink, destinată să furnizeze internet din spațiu.

Risc de deșeuri spațiale?

Dar desfășurarea acestui nou lot a fost „afectată în mod semnificativ de o furtună geomagnetică vineri”, a informat SpaceX într-o postare pe blog.

Aceste evenimente se datorează erupțiilor de pe suprafața Soarelui, care pot provoca ejectarea de particule pe Pământ, unde provoacă o furtună magnetică. Aceste furtuni sunt în special cauza aurorei boreale, dar pot perturba și telecomunicațiile.

„Aceste furtuni încălzesc atmosfera și măresc densitatea atmosferică la altitudinile noastre joase de desfășurare”, a explicat SpaceX, precizând că sateliții au fost plasați pe o orbită care se apropie de Pământ la o altitudine de 210 km.

Pe acea orbită, SpaceX efectuează verificări, înainte de a-și trimite sateliții mai sus. În acest fel, dacă nu funcționează, pot fi redirecționați cu ușurință înapoi pe Pământ și astfel nu pot crea deșeuri spațiale, scrie AFP.

Pentru a contracara efectul de rezistență indus de furtuna magnetică, sateliții au fost plasați în „mod securizat”, a explicat compania.

Se vor dezintegra în atmosferă

Dar „analizele preliminare arată că rezistența la altitudini joase a împiedicat sateliții să iasă din modul securizat pentru a-și începe manevrele de ridicare pe orbită”.

Rezultat: „până la 40 dintre sateliți vor reintra sau au reintrat deja în atmosfera Pământului”.

Aceștia nu prezintă niciun risc de coliziune cu alți sateliți, a asigurat SpaceX, și sunt proiectați să se dezintegreze în atmosferă, astfel încât „nicio parte a satelitului să nu atingă solul”.

Primii sateliți Starlink au fost trimiși în mai 2019. Constelația include în prezent aproximativ 1.500 de sateliți activi, a scris Elon Musk pe Twitter la mijlocul lunii ianuarie, iar compania intenționează să poziționeze alți câteva mii.

author avatar
Tudor Borcea
706 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu e spațiu, e atmosfera pămîntului, chiar Elon o zice.
    Minte de treba cu gunoiul din…atmosferă. Atracția gravitațională la acea înălțime, 250Km, este la fel ca pe pămînt; cam 9,5m/s2 față de 10m/s2. Orice ce are masă cade și pe măsură ce intră-n atmosfera mai densă, la acea viteză (cam 28 de mii de km/h, depinde de orbită/înălțime), arde cu mult înainte de-a ajunge pe pămînt.
    Ce-i ține sus atunci? Ei zic că viteza circulară ce dă o forță centrifugă egală cu forța de atracție a pămîntului.
    Numai că, Hudson e have a problem!, toți sateliții de joasă înălțime, marea majoritate, sînt în termosferă ce are aer, e drept, rarefiat. Din cauza frecării, mică, cîtă este, scade viteza, scade altituinea și la un moment dat ard în atmosfera densă. Oficial se zice că SSI, stația spațială, este ridicată de cîte ori vine o rachetă cu de-ale gurii. Zboară (dar n-are aripi și nici destul aer), plutește (dar este gravitație) între 370km și 460km.

  2. ZOILOR ! Veti face pucarie pentru complicitate la crime impotriva umanitatii.
    Va trec pe lista ca sa va denunt cand vor incepe sa judece Tribunalele Militare Internationale in cele 209 tari, iclusiv colonia Romanica.
    Nu postati comentariile ca sa nu se stie adevarul, asa cum fac si poponarii de la Google.
    Va asteapta baietii in puscarii sa v-o dea prin gurita asa cum va place.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger