AcasăȘTIRI EXTERNEZeci de protestatari iranieni, biciuiți, abuzați sexual și electrocutați! Teheranul, sub teroarea...

Zeci de protestatari iranieni, biciuiți, abuzați sexual și electrocutați! Teheranul, sub teroarea ayatolahilor!

Forțele de securitate iraniene au comis un întreg „catalog de încălcări șocante ale drepturilor omului” împotriva celor reținuți într-o represiune împotriva protestelor la nivel național în noiembrie anul trecut, spune Amnesty International. Cel puțin 7.000 de persoane au fost arestate, potrivit purtătorului de cuvânt al comitetului de securitate națională al Parlamentului iranian, deși rapoartele mass-media sugerează că cifra a fost mult mai mare.

Zeci de bărbați și femei au spus grupului pentru drepturile omului că au fost bătuți, biciuiți, li s-au administrat șocuri electrice sau au fost abuzați sexual. Toate acestea pentru a obține mărturii false din partea zecilor de victime. Peste 7.000 de persoane (inclusiv copii de până la 10 ani) au fost arestate în represiune. Au mai murit alte sute.

Iranul nu a comentat raportul, dar anterior a respins criticile referitoare la încălcările la drepturile omului ca fiind nefondate.

304 de bărbați, femei și copii au fost uciși de forțele de securitate pe parcursul a cinci zile, majoritatea fiind împușcați. Ministrul de interne al Iranului a declarat însă că numărul morților a fost sub 225.

Motivele reale din spatele represiunii

Noul raport al Amnesty a adunat mărturiile a 60 de deținuți și 14 persoane care au investigat încălcările raportate.

Deținuții au susținut că tortura a fost folosită pentru a obține „mărturisiri” și declarații incriminatoare, nu doar despre implicarea lor în proteste, ci și despre presupusele lor asociații cu grupuri de opoziție, apărători ai drepturilor omului, mass-media din afara Iranului, precum și cu Guverne străine.

Drepturile omului – grav încălcate de Iran

Metodele de tortură includeau biciurea, bătaia, administrarea de șocuri electrice, pulverizarea cu piper în zona organelor genitale, violența sexuală, execuții simulate, scoaterea unghiilor și izolarea timp de săptămâni sau chiar luni.

Un bărbat care a fost supus la șocuri electrice a povestit că: „Am simțit că întreg corpul meu era străpuns cu milioane de ace. Dacă refuzam să le răspund la întrebări, ei ar fi crescut nivelul de tensiune și mi-ar fi dat șocuri electrice mai puternice … Tortura a avut efecte de durată asupra sănătății mele mentale și fizice. ” Un alt bărbat a fost suspendat de mâini și picioare de un stâlp. „Durerea a fost chinuitoare. Era atât de multă presiune și durere în corpul meu încât îmi venea să urinez pe mine”, a spus el. „Familia mea știe că am fost torturat, dar nu știe cum ”.

Amnesty a declarat că sute de deținuți au fost condamnați pentru „acuzații vagi sau false de securitate națională” în urma „proceselor extrem de neloiale”. Condamnările au fost prezidate de judecători părtinitori, în spatele ușilor închise.

Protestele de pe data de 15 noiembrie au izbucnit după ce guvernul iranian a majorat prețul benzinei cu 50%. Decizia a fost întâmpinată de o furie larg răspândită într-o țară în care economia se agita deja în urma sancțiunilor impuse de SUA.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
659 afisari

2 COMENTARII

  1. Copilarii.
    Totrtionarii nu au clasa.
    Daca vor sa imvete ceva meserie si nu sunt juniori, sa studieze tehnicile Pitesti.

  2. Foarte bine. Jegurile protestatare trebuie suprimate peste tot in lume fiindca pun in pericol stabilitatea statelor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger