AcasăȘTIRI EXTERNEZeci de morți și răniți, un întreg oraș acoperit cu noroi /...

Zeci de morți și răniți, un întreg oraș acoperit cu noroi / Președintele decretează doliu național – FOTO&VIDEO

Zeci de morți și răniți, un întreg oraș acoperit cu noroi / Președintele decretează doliu național – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Cel puțin 25 de persoane au murit și 52 sunt date dispărute în urma unei alunecări de teren produse sâmbătă seara în Las Tejerias, un oraș industrial din centrul  Venezuelei.

Ploile torențiale care cad de câteva săptămâni uciseseră deja 13 persoane în întreaga țară. „Din păcate, 25 de persoane au fost găsite fără viață. Continuăm căutările”, a declarat seara la televiziune ministrul de Interne și al Justiției, Remigio Ceballos, actualizând bilanțul anterior de 22 de morți.

„Orașul este pierdut, Las Tejerias este pierdut”

În Las Tejerias, tragedia a avut loc după trei ore de ploaie puternică, sâmbătă după-amiază. Mai multe râuri au ieșit din matcă și au lovit terenuri, stânci și copaci de pe versanții munților care mărginesc orașul cu aproximativ 50.000 de locuitori.

Orașul, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Caracas, oferă o priveliște apocaliptică, cu case și întreprinderi distruse și cu noroi omniprezent pe străzi.

Copaci uriași și mașini au fost măturate de un curent de până la șase metri înălțime și acum acoperă drumul principal, plin de resturi și noroi. „Orașul este pierdut, Las Tejerias este pierdut”, deplânge Carmen Melendez, care locuiește aici de 55 de ani.

În lacrimi, Loryis Verenzuela, în vârstă de 50 de ani, contemplă amploarea dezastrului: „Nu m-am gândit niciodată că se poate întâmpla ceva de o asemenea amploare”.

Trei zile de doliu național

Președintele Nicolas Maduro a declarat trei zile de doliu național în semn de „solidaritate cu familiile” sinistrate”, promițând locuitorilor că „nu vor rămâne singuri”, scrie Boursorama.

Aproximativ 1.000 de persoane sunt implicate în operațiunile de salvare, a declarat ministrul de Interne Ceballos, care s-a deplasat la fața locului pentru a evalua pagubele, scrie Boursorama.

„A avut loc o alunerare de teren uriașă, o consecință a schimbărilor climatice”, a declarat ministrul, atribuind precipitațiile trecerii uraganului Julia în nordul Venezuelei.

În timpul vizitei sale, Ceballos a declarat că asupra orașului a căzut „o cantitate record de ploaie”, asigurând că volumul mediu de apă care cade într-o lună a căzut într-o singură zi. „Aceste ploi abundente au saturat solul”, a adăugat ministrul.

Echipe de muncitori echipați cu utilaje au început să curețe duminică noroiul și resturile de pe drumuri. În imaginile surprinse de dronele echipelor de salvare, se pot vedea cantități mari de noroi și resturi care acoperă mai multe străzi din Las Tejerias, unde locuitorii încercau să scoată cu lopata tone de noroi din case.

Pe rețelele de socializare, numeroase persoane se oferă să ajute, iar Los Leones, marele club de baseball din Caracas, a anunțat că organizează o colectă de alimente neperisabile, apă minerală și haine pentru victime.

Liderul opoziției, Juan Guaido, a declarat pe Twitter că este necesar ca victimele să fie sprijinite și să se „răspundă la urgență”, criticând o „dictatură care confiscă puterea fără să se preocupe de popor”.

În 1999, alunecări de teren uriașe au ucis 10.000 de persoane în statul Vargas, la 25 de kilometri nord de Caracas.

author avatar
Tudor Borcea