AcasăȘTIRI EXTERNEZeci de mii de francezi, din nou în stradă împotriva permisului Covid

Zeci de mii de francezi, din nou în stradă împotriva permisului Covid

Zeci de mii de francezi, din nou în stradă împotriva permisului Covid

Aproape 48.000 de manifestanți (47.935) împotriva permisului de sănătate au fost contabilizați sâmbătă, 2 octombrie, de Ministerul de Interne, care a înregistrat 173 de acțiuni pentru a 12-a sâmbătă consecutivă de mobilizare pe teritoriul Franței.

Participarea la aceste procesiuni, manifestații și adunări a scăzut constant de câteva săptămâni. Pe 25 septembrie, 60.000 de oameni au protestat împotriva permisului de sănătate impus de guvern pentru a contracara epidemia Covid-19.

„Permis pentru iad”

Sâmbătă, la Paris, unde a avut cinci adunări, au mărșăluit 5.335 de persoane, potrivit ministerului. Această nouă zi de demonstrații în capitala Franței s-a soldat cu trei arestări.

În vestul țării, sub ploi torențiale, 350 de persoane au manifestat la Rennes, 450 la Nantes și 80 la Saint-Nazaire, potrivit prefecturilor în cauză, care nu au raportat niciun incident.

La Rennes, o pancartă denunța „permis pentru a controla totul, permis pentru iad”.

La Bordeaux, 700 de persoane, conform poliției, au protestat în spatele unui banner pe care scria  „Libertate, Adevăr, Suveranitate”, iar la Pau au manifestat 800 de persoane. Unii au invadat scurt timp stația SNCF (căile ferate francize) și o sută au ocupat platforma și liniile principale timp de aproximativ cincisprezece minute, fără a se înregistra incidente sau întârzieri ale trenurilor, potrivit unui corespondent AFP.

„Corona-nebunia”

La Marsilia, numărul protestatarilor a fost stabil, chiar ușor în creștere, cu 900 de persoane, față de 800 pe 25 septembrie. La Toulon, progresul a fost mai important, cu 1.300 de oameni sâmbătă, față de 1.000 opt zile mai devreme.

La Montpellier, 820 de persoane au mărșăluit, potrivit prefecturii, față de 2.000 săptămâna trecută. La Nisa, ca și săptămâna trecută, 1.500 de oameni au mărșăluit, din nou, potrivit prefecturii. În est, puțin mai puțin de 1.000 de persoane au fost înregistrate la Metz, 500 la Nancy, 800 la Besançon și între 400 și 450 la Montbéliard.

La Lyon, două procesiuni au adunat în total 850 de persoane, când aproximativ 150 de „veste galbene” de la Villeurbanne s-au alăturat celor care denunțau „corona-nebunia”” într-o piață centrală, potrivit prefecturii.

În Loire, prefectura a numărat 410 manifestanți în Saint-Etienne și 200 în Roanne. În Drôme, cei anti-pass erau 650 în Valence, 300 în Montélimar, potrivit prefecturii.

Guvernul nu renunță

Manifestanții au denunțat extinderea permisului de sănătate la adolescenți, începând de joi, dacă acești tineri de 12-17 ani vor să ia trenul, să meargă la cinema sau la piscină.

Spre deosebire de adulții nevaccinați, minorii vor putea continua să beneficieze în mod sistematic de teste PCR gratuite după 15 octombrie, scrie La Libre.

Executivul vrea să „mențină” posibilitatea de a utiliza permisul de sănătate „până în vara” lui 2022, a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt guvernamental Gabriel Attal.

Un proiect de lege în acest sens trebuie prezentat la13 octombrie în Consiliul de Miniștri. Acest text prevede, de asemenea, sancțiuni mai dure în caz de fraudă cu permisul de sănătate.

author avatar
Tudor Borcea