AcasăȘTIRI EXTERNEZeci de civili uciși și secretele murdare ale Pentagonului. Bombă cu ceas...

Zeci de civili uciși și secretele murdare ale Pentagonului. Bombă cu ceas pentru Joe Biden

Zeci de civili uciși și secretele murdare ale Pentagonului. Bombă cu ceas pentru Joe Biden/ Foto: Facebook

Pentagonul și-a recunoscut responsabilitatea pentru decesul „accidental” a zeci de civili, anul trecut, în timpul operațiunilor militare din Afganistan, Irak, Somalia și Siria.

Armata SUA recunoaște responsabilitatea pentru decesul a 23 de civili în 2020, în principal în timpul operațiunilor sale în Afganistan, potrivit unui raport al Pentagonului publicat miercuri, 2 iunie, ale cărui estimări sunt mult mai mici decât cele ale ONG-urilor care se ocupă de aceste dosare.

„Departamentul Apărării estimează că 23 de civili au fost uciși și alți 10 răniți în 2020 în operațiunile militare americane” , indică acest raport anual solicitat de Congres din 2018, dintre care o parte rămâne „secret defense”.

Omorâți „din greșeală”

Majoritatea victimelor civile au fost ucise „din greșeală” în Afganistan, unde Pentagonul își recunoaște responsabilitatea pentru 20 de decese, potrivit părții publice a raportului, care afirmă că un civil a fost ucis în Somalia, în februarie 2020, și un altul în Irak, în martie. Documentul public nu specifică unde a fost ucisă a cea de-a 23-a victimă, nici la ce dată, scrie Ouest-France.

În plus, Pentagonul și-a reevaluat numărătorile din 2017 până în 2019, pentru a recunoaște încă 65 de morți și încă 22 de răniți, majoritatea din Siria și Yemen.

Fără despăgubiri, deși există un fond de 3 milioane de dolari

Documentul specifică faptul că, deși Congresul a alocat Pentagonului un buget de 3 milioane de dolari în 2020 pentru plata compensațiilor financiare pentru familiile victimelor civile, nici una dintre aceste despăgubiri, numite „ex-gratia”, nu a fost vărsată.

ONG-urile publică în mod regulat bilanțuri mult superioare ale loviturilor militare ale SUA în teatrele de război.

Organizația Airwars, care face recenzii ale victimelor civile ale bombardamentelor aeriene din întreaga lume, subliniază că cele mai prudente estimări enumeră 102 de civili uciși în operațiunile SUA din întreaga lume, de cinci ori mai mult decât recunoaște Pentagonul.

Misiunea ONU în Afganistan (Unama) a lăsat în urmă 89 de morți și 31 de răniți ca urmare a operațiunilor forțelor de coaliție conduse de Statele Unite, subliniază Airwars. În Somalia, unde Pentagonul recunoaște doar un civil ucis, Airwars și alte ONG-uri estimează numărul de morți la 7, iar în Siria și Irak, surse locale raportează 6 morți, adaugă ONG-ul.

Pentru Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), „investigațiile Departamentului Apărării și recunoașterea responsabilității sale în ceea ce privește moartea civililor rămân în mod lamentabil insuficiente” .

„Este frapant faptul că, în 2020, Ministerul Apărării nu a oferit sau nu a plătit nicio compensație familiilor civile în cauză, deși fondurile au fost eliberate de Congres”, a menționat Hina Shamsi, oficial al ACLU.

 

author avatar
Tudor Borcea
749 afisari

3 COMENTARII

  1. Yudor , de ce e bomba cu ceas pentru Biden ? Cine a condus SUA intre 2016 si 2020 ? Biden plateste oalele sparte de altii ?

  2. cind omori cu zecile de mii ce te costa sa iesi in fata sa spui ca ai omorit 23? vai cita demnitate si asumare… criminalii fac reguli, criminalii stabilesc normalitatea, criminalii pretind a avea demnitate si onoare… mai mare risul dar mai ales dezamagirea ca lumea e prea grabita pentru a patrunde sensul lucrurilor. in definitiv criminalul ramine un criminal.

  3. War is war you expected people to die on both sideNow when people inocent die yes some body must to take the responsability in this case
    President joe Biden got nothing to do who is responsable is ex president D.j. Trump The compenssation must been paid

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger