Zece milioane de pacienți pentru mai puțin de 200 de paturi … Cu un sfert din cazurile de Alzheimer din întreaga lume, China este neajutorată în fața unei boli în creștere exponențială.
„Nicio altă problemă de sănătate publică nu este atât de amenințătoare în China”, rezumă Wei Shouchao, neurolog la Universitatea de Medicină din Guangdong.
Odată cu îmbătrânirea rapidă a populației, se așteaptă ca numărul pacienților să ajungă la 40 de milioane până în 2050, potrivit unui studiu al London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Între costurile medicale și plecarea îngrijitorilor din forța de muncă națională, raportul estimează că Alzheimer ar costa economia Chinei 1000 de miliarde de dolari pe an.
„Este boala care progresează cel mai rapid și nu suntem echipați pentru a-i face față”, recunoaște Wei Shouchao.
În comparație, Statele Unite, cu 6,2 milioane de pacienți, pot conta pe 73.000 de paturi în centre de îngrijire specializate.
Prea târziu
În China, maladia este adesea depistată prea târziu, ca în cazul lui Chen Shaohua, un fost muzician în vârstă de 68 de ani. Când a început să-și piardă cheile sau portofelul, rudele doar au dat vina pe neatenție.
„Nu ne-am gândit niciodată la Alzheimer pentru că nu a existat niciodată un caz în familie și pentru că era încă tânăr”, mărturisește fiica sa, Chen Yuanyuan.
Lipsa de detectare a bolii lasă pacienții fără tratament sau sprijin ani de zile, notează He Yao de la Centrul Național de Cercetări Clinice în Boli Geriatrice.
Exodul spre marile orașe joacă, de asemenea, un rol, milioane de vârstnici vulnerabili rămân singuri în mediul rural, fără copii care să aibă grijă de ei.
Chen Shaohua, fostul muzician, s-a pierdut pentru prima dată timp de aproape două zile. “A uitat că acum locuim la Beijing”, spune fiica sa.
Guvernul a anunțat anul trecut un plan de acțiune – „Sănătatea 2030” – care intenționează să generalizeze depistarea bolii la nivel local. Dar planul nu conține niciun detaliu cu privire la crearea structurilor de primire sau la formarea medicilor.
Chiar și la Beijing, precizează dr. Wei, există o singură casă de îngrijire medicală cu personal instruit pentru a trata pacienții cu Alzheimer.