AcasăȘTIRI EXTERNEZahărul, la preț istoric în UE. Criza energetică strică cozonacii de sărbători

Zahărul, la preț istoric în UE. Criza energetică strică cozonacii de sărbători

Zahărul, la preț istoric în UE. Criza energetică strică cozonacii de sărbători

Prețurile record ale zahărului în Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în urmă cu un an, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme și a creșterii costurilor energiei, îi forțează pe producătorii de dulciuri să ia în considerare reducerea producției.

 

Prețul record al unui produs alimentar de bază utilizat pe scară largă reprezintă un alt obstacol pentru factorii de decizie politică din UE, care încearcă să controleze inflația și să limiteze criza costului vieții.

„Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”

Comercianții de zahăr și experții din industrie au declarat că prețurile spot pentru zahărul alb rafinat de pe continent se tranzacționează la aproximativ 1.050 de euro (1.016,61 dolari) pe tonă – cel mai ridicat nivel de până acum. Prețurile de pe piața mondială, în schimb, se situează la aproximativ jumătate din aceste niveluri.

„Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului”, a declarat pentru Muriel Korter, director general al asociației europene a industriei de dulciuri Caobisco. „Ne temem că firmele noastre și în special numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii s-ar putea confrunta în curând cu alegerea dificilă de a opri temporar producția sau de a o reduce în această iarnă”, a adăugat ea, informează portalul MSN, citând Reuters.

Producția de zahăr se numără printre cele mai mari consumatoare de energie și este deosebit de dependentă în UE de gaze. Prețurile de referință ale gazului în UE sunt cu aproximativ 700% mai mari decât nivelurile înregistrate la începutul anului trecut, deoarece Rusia a restricționat drastic aprovizionarea în acest an. Moscova a declarat că sancțiunile Occidentului, impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, sunt de vină pentru prețurile ridicate la energie.

Cei mai mari doi producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, au devansat începerea producției pentru anul 2022, în perspectiva unor posibile restricții energetice impuse de guvern în această iarnă, în cazul în care penuria de gaze se va agrava.

Între timp, compania germană Suedzucker a înregistrat o creștere de aproape 80% a profiturilor trimestriale, afirmând că ar trebui să poată transfera costurile sub forma unor prețuri mai mari la zahăr, deși performanța sa va depinde de disponibilitatea unor surse de energie suficiente.

„Prețurile, la cel mai ridicat nivel din toate timpurile”

„Prețurile zahărului din UE sunt la cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Fabricile de zahăr din sfeclă din Europa funcționează pe bază de gaze naturale și uitați-vă unde sunt prețurile la gaze”, a declarat Julian Price, consultant și fost președinte al ASSUC, asociația europeană a comercianților de zahăr.

Asociația germană a industriei de dulciuri BDSI a declarat că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, riscă să își piardă competitivitatea chiar și față de țările europene, fără a mai vorbi de cele internaționale. Germania a avut de suferit în special din cauza reducerilor în livrările de gaze rusești.

Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/2023 (octombrie-septembrie), până la 15,5 milioane de tone, ca urmare a reducerii suprafețelor plantate și a unei secete severe în timpul verii, în timp ce consumul este văzut cu mult peste aceste niveluri, la 16,6 milioane de tone.

author avatar
Tudor Borcea