AcasăȘTIRI EXTERNEYouTube, mai rău decât Facebook sau Twitter în materie de fake news

YouTube, mai rău decât Facebook sau Twitter în materie de fake news

YouTube, mai rău decât Facebook sau Twitter în materie de fake news

Rămânând în urmă în mod regulat în ceea ce privește combaterea dezinformării, platformei video Google i-a luat luni întregi pentru a interzice conspirațiile anti-vaccin.

La sfârșitul lunii septembrie, YouTube a anunțat o schimbare majoră în modul în care gestionează conținutul care prezintă un risc pentru sănătatea publică: platforma interzice acum dezinformarea legată de orice vaccin aprobat de autoritățile sanitare locale și de OMS.

Anti-vax, microcipuri, autism…

Regulile YouTube privind dezinformarea medicală interziceau anterior promovarea tratamentelor dăunătoare netestate și afirmațiile false despre Covid-19, dar filiala Google spune că pandemia a determinat-o să analizeze mai atent conținutul de anti-vaccinuri în general. „Am văzut de nenumărate ori că dezinformarea despre vaccinurile împotriva coronavirusului cedează în mod obișnuit dezinformării despre vaccinuri în general”.

Printre dezinformările pe care YouTube le va viza acum vor fi legăturile dintre autism și vaccinuri, microcipurile ascunse în vaccinuri și, în general, tot conținutul care susține că vaccinurile sunt periculoase și ineficiente. În plus față de aceste noi reguli, YouTube a decis să suspende conturile unor proeminenți activiști anti-vaccin.

O inițiativă importantă, aplaudată de experții sanitari. Cu toate acestea, există o problemă de sincronizare.

Cea mai mare platformă video, în afara radarului

Facebook a anunțat implementarea propriei politici de cenzurare a dezinformării (pe care cercetătorii și activiștii o solicită de ani de zile) în februarie 2021.Twitter a făcut același lucru în martie. Și, deși YouTube a anunțat în cele din urmă mutarea la rândul său, compania a comunicat pe blogul său: „ca întotdeauna când au loc modificări majore, va fi necesar timp înainte ca sistemele noastre să acomodeze complet modificarea”.

YouTube fiind de departe cea mai mare platformă video de pe internet, este o parte importantă a ecosistemului „antivax”, deoarece este folosită pentru a găzdui multe videoclipuri de dezinformare care apoi s-au răspândit ca focul pe Facebook și Twitter, scrie Slate.

În timpul pandemiei, mai mulți critici au sugerat că YouTube părea să scape de vigilențe discursului public împotriva dezinformării „antivax”, de exemplu, când Joe Biden a sugerat în iulie că Facebook a jucat un rol major în reticența americanilor de a se vaccina.

Este adevărat că poate părea dificil să vezi o astfel de dezinformare pe YouTube, deoarece ia adesea forma declarațiilor izolate în videoclipuri lungi. Este mult mai ușor să observi bucăți de text anti-vaccin care apar pe Facebook sau Twitter. Dar, în același timp, unele dintre conturile pe care YouTube le-a interzis în ultima perioadă au avut zeci de mii de abonați și au primit milioane de vizualizări. În mod clar, nu ar fi putut trece neobservate de YouTube.

Măsuri întârziate

Nu este pentru prima dată când YouTube ratează trenul când vine vorba de probleme de dezinformare. În 2020, comparativ cu Facebook și Twitter, YouTube abordase într-un mod destul de detașat problema dezinformării din jurul alegerilor prezidențiale americane. Platforma nu a început să ia măsuri împotriva videoclipurilor înșelătoare care vorbeau de fraudă electorală decât la o lună după alegeri, adică după data „safe harbor” la care rezultatele trebuie certificate și litigiile soluționate.

În timpul alegerilor, YouTube a ales să pună etichete de informații pe toate videoclipurile referitoare la rezultatele voturilor, indiferent dacă erau sau nu informații fiabile. Facebook și Twitter au decis să indice că anumite conținuturi specifice au căzut sub dezinformare și să limiteze difuzarea anumitor conținuturi înșelătoare.

Gazdă prelungită pentru Trump

YouTube a fost, de asemenea, ultima mare platformă care a a dezactivat contul fostului președinte Donald Trump în urma invaziei Capitoliului de către susținătorii săi, în 6 ianuarie, și, probabil, cea mai puțin severă din sancțiunile sale. În timp ce alte platforme l-au interzis definitiv pe Trump sau au specificat durata suspendării sale, YouTube a indicat doar că fostului președinte i se va permite să posteze din nou când riscul violenței s-a epuizat (ceea ce înseamnă că YouTube ar putea fi, în viitorul imediat, cea mai bună șansă pentru Trump de a reveni la rețelele tradiționale).

QAnon, frecventabili până la capăt

Un alt exemplu: în toamna anului 2020, YouTube și-a făcut publică politica împotriva teoriilor complotiste QAnon, la o săptămână după Facebook și la luni de zile după Twitter. Și chiar și atunci, politica YouTube nu era nici pe departe la fel de strictă ca și cele ale altor platforme majore.  În timp ce Facebook a interzis conturile și grupurile legate de QAnon, YouTube nu a reușit să alunge mișcarea complet din platforma sa, iar compania a fost relativ conciliantă vizavi de ceea ce numește conținut „borderline”.

Trebuie menționat că și Susan Wojcicki, președintele YouTube, nu a trebuit să se prezinte în fața Congresului pentru a răspunde la întrebări despre dezinformare în social media, așa cum au făcut Mark Zuckerberg și Jack Dorsey, șefii Facebook și Twitter.

Desigur, superiorul său, Sundar Pichai, șeful Google, s-a descurcat bine în fața parlamentarilor americani, dar experților și jurnaliștilor le-ar fi plăcut ca Wojcicki să explice ea însăși abordarea YouTube în fața Congresului. S-ar părea că ar fi fost multe de explicat.

 

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai sa afiseze o pancarta: Tot ce spune fauci (arahat, gheorgita ….) este adevarat, restul … nu. Inteleg ca au si in youtube specialistii lor (la fel ca astia de la noi). Cum ii mai rabda Doamne pamantul pe astia!?

  2. Mai rau ca FB nu e nimic in lume. Iti faci vaccin. Dar nu asculți pe nimeni daca nu ai incredere si pui mana pe telefon si intrebi medicul si el iti spune daca poti face vaccin Sars functie de boli. Daca nici in medicul tau nu crezi atunci iti recomand un psiholog.El o sa iti spuna ce medicatie sa iei prima.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger