AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf...

Xi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf se întoarce spre China

Xi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf se întoarce spre China / Foto: printscreen

Președintele Chinei este așteptat să viziteze Arabia Saudită, a anunțat ministrul de Externe al monarhiei din Golf, la câteva zile după ce Xi Jinping a fost reconfirmat la putere. Ultima sa vizită în această țară din Orientul Mijlociu a avut loc în 2016.

 

Ministrul Faisal bin Farhan a vorbit într-o alocuțiune difuzată de canalul de televiziune de stat Al-Ekhbariya, după o reuniune sino-saudită coprezidată cu omologul său chinez Wang Yi, la Riad.

Aliatul-cheie al SUA, pe mâna Beijingului?

„Această întâlnire are loc într-un moment important, deoarece precede vizita așteptată a președintelui chinez în regat”, a declarat oficialul saudit, joi seara.

La Riad nu au putut fi obținute informații suplimentare cu privire la această posibilă vizită. Întrebat de AFP, ministerul chinez de Externe a declarat că nu are „nicio informație de oferit” cu privire la o eventuală vizită a lui Xi Jinping.

Acest anunț intervine într-un moment în care între Arabia Saudită și partenerul său strategic, SUA, au apărut fricțiuni pe tema prețului petrolului, Washingtonul acuzând Riadul de conivență politică cu Rusia, un alt rival geopolitic.

Ministrul saudit a menționat, de asemenea, organizarea în Arabia Saudită a mai multor summituri între Beijing și Riad, a unui altul cu statele din Golf și a unui ultim summit cu toate țările arabe, informează Le Figaro.

Faisal bin Farhan a salutat „relația istorică și solidă” dintre Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, și China, a doua cea mai mare economie mondială.

Agenția oficială de presă chineză, Xinhua, s-a limitat să-l citeze pe ministrul de Externe Wang Yi, subliniind importanța relațiilor dintre cele două țări și „prioritatea” acordată de Beijing Arabiei Saudite.

Anunțul vizitei lui Xi Jinping în Arabia Saudită riscă să irite și mai mult Statele Unite, partener-cheie al țărilor petroliere din Golf, care văd într-o lumină proastă această apropiere de marele lor rival, China. Washingtonul acuză deja Riadul că sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei prin menținerea prețurilor ridicate la petrol, lucru pe care saudiții îl neagă.

author avatar
Tudor Borcea