AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf...

Xi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf se întoarce spre China

Președintele Chinei este așteptat să viziteze Arabia Saudită, a anunțat ministrul de Externe al monarhiei din Golf, la câteva zile după ce Xi Jinping a fost reconfirmat la putere. Ultima sa vizită în această țară din Orientul Mijlociu a avut loc în 2016.

 

Ministrul Faisal bin Farhan a vorbit într-o alocuțiune difuzată de canalul de televiziune de stat Al-Ekhbariya, după o reuniune sino-saudită coprezidată cu omologul său chinez Wang Yi, la Riad.

Aliatul-cheie al SUA, pe mâna Beijingului?

„Această întâlnire are loc într-un moment important, deoarece precede vizita așteptată a președintelui chinez în regat”, a declarat oficialul saudit, joi seara.

La Riad nu au putut fi obținute informații suplimentare cu privire la această posibilă vizită. Întrebat de AFP, ministerul chinez de Externe a declarat că nu are „nicio informație de oferit” cu privire la o eventuală vizită a lui Xi Jinping.

Acest anunț intervine într-un moment în care între Arabia Saudită și partenerul său strategic, SUA, au apărut fricțiuni pe tema prețului petrolului, Washingtonul acuzând Riadul de conivență politică cu Rusia, un alt rival geopolitic.

Ministrul saudit a menționat, de asemenea, organizarea în Arabia Saudită a mai multor summituri între Beijing și Riad, a unui altul cu statele din Golf și a unui ultim summit cu toate țările arabe, informează Le Figaro.

Faisal bin Farhan a salutat „relația istorică și solidă” dintre Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, și China, a doua cea mai mare economie mondială.

Agenția oficială de presă chineză, Xinhua, s-a limitat să-l citeze pe ministrul de Externe Wang Yi, subliniind importanța relațiilor dintre cele două țări și „prioritatea” acordată de Beijing Arabiei Saudite.

Anunțul vizitei lui Xi Jinping în Arabia Saudită riscă să irite și mai mult Statele Unite, partener-cheie al țărilor petroliere din Golf, care văd într-o lumină proastă această apropiere de marele lor rival, China. Washingtonul acuză deja Riadul că sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei prin menținerea prețurilor ridicate la petrol, lucru pe care saudiții îl neagă.

author avatar
Tudor Borcea
807 afisari

8 COMENTARII

  1. USA si China sunt economii aproximativ comparabile,cam la acelasi nivel de PIB…dar tarile OPEC au partea majoritara din afacerile cu energie.Deci unde merg arabii acolo se muta si centrul de greutate financiara.Deocamdata arabii sunt cu ambele parti,dar in viitor nu stim ce va fi.

  2. CRUCIÁL, -Ă, cruciali, -e, adj. De o importanţă capitală; hotărâtor. [Pr.: ci-al] – Din fr. crucial.
    (Dicţionarul explicativ al limbii române)
    Slavă Domnului, se întoarce foaia, gata cu lumea monopolară; va fi multipolară după cum o arată realitatea. Să sperăm că pierzătorii nu fac totul praf!!!

  3. Este o veste buna toata omenirea trebuie sa se uneasca impotriva Diavolului drogat si putregaiul UE care a distrus Europa Succes militar si economic pentru BRICS

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...