AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping, reales în fruntea Partidului Comunist Chinez. Președintele devine egalul lui...

Xi Jinping, reales în fruntea Partidului Comunist Chinez. Președintele devine egalul lui Mao Zedong

Xi Jinping, reales în fruntea Partidului Comunist. Președintele devine egalul lui Mao Zedong

Președintele Chinei, Xi Jinping, a fost reconfirmat, duminică, în funcția de secretar general al Partidului Comunist, după ce a înlăturat orice contestație, devenind cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong, fondatorul regimului.

Xi Jinping a obținut duminică, un al treilea mandat de lider al Chinei, potrivit agenției oficiale, la finalul unui congres care i-a permis să-și consolideze puterea asupra Partidului Comunist.

Încetinirea economiei și rivalitatea cu SUA

Xi a fost reconfirmat pentru încă cinci ani în funcția de secretar general al partidului în cadrul unui vot cu ușile închise și, prin urmare, ar trebui să fie confirmat oficial ca președinte al țării în martie 2023.

Totodată, „a fost numit, de asemenea, președinte al Comisiei Militare Centrale”, a precizat agenția oficială China Nouă.

„Aș dori să mulțumesc sincer întregului partid pentru încrederea pe care ne-a acordat-o”, echipei de conducere, a declarat el reporterilor. Xi Jinping a promis să „muncească din greu în îndeplinirea sarcinilor”. „China nu se poate dezvolta fără lumea întreagă, iar lumea are de asemenea nevoie de China”, a insistat Xi Jinping, lăudând cele „două miracole” realizate în țară: „dezvoltarea economică rapidă și stabilitatea socială pe termen lung”, informează Le Point.

Într-un deceniu la cârma țării, Xi Jinping a reușit să facă din China a doua cea mai mare economie din lume, sprijinită de una dintre cele mai puternice armate din lume.

În pofida unei concentrări aproape totale a puterii, Xi va trebui să facă față unei economii care încetinește brusc, în special din cauza politicii sale „zero Covid-19”, unei rivalități sporite cu SUA și criticilor internaționale privind drepturile omului.

Cel de-al 20-lea Congres al partidului s-a încheiat sâmbătă, după o săptămână de deliberări cu ușile închise, cu 65% dintre membrii Comitetului Central reînnoiți.

Toți oamenii președintelui

În timpul primei lor reuniuni de duminică dimineață, cei 205 membri ai Comitetului Central au desemnat cei 25 de reprezentanți ai Biroului Politic, organul decizional al PCC, precum și Comitetul permanent al acestuia. Acest organism atotputernic deține adevărata putere în China.

Xi a plasat mai mulți aliați ai săi în Comitetul permanent, grupul de șapte persoane aflat la vârful structurii de putere a Chinei. Li Qiang, secretarul general al partidului din Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul particular al lui Xi Jinping, și Li Xi, șeful partidului din provincia sudică Guangdong, se numără printre noii membri ai comitetului, potrivit imaginilor difuzate la televiziunea de stat de la Palatul Poporului din Beijing.

În plus, Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez este format numai din bărbați pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

author avatar
Tudor Borcea
208 afisari

2 COMENTARII

  1. Prosti mai sunt si chinezii acestia.
    China zboara spre viitor, cresterea ei economica este fara precedent, in urmatorii ani ea va deveni prima putere economica a lumii. Puterea ei militara in anii din urma a crescut si China este pe cale sa rezolve problema cu „o singura China” Chinezii au locuri de munca, locuinte frumoase si incep sa simta cresterea nivelului de trai.
    Si atunci cum oare nu l-au dat jos, dupa modelul romanesc, pe omul care a condus China in ultimii ani si a adus acolo prosperitate, progres si civilizatie.
    Americanii se pare ca ” au bataia prea scurta „si nu bat pana acolo.

  2. Urmează alegerile din America, unde diavoli globalisti vor fi aruncați de la butoane

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger