AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping, mai puternic ca Mao Zedong. Cum se stabilește direcția Chinei...

Xi Jinping, mai puternic ca Mao Zedong. Cum se stabilește direcția Chinei pentru următorii 5 ani / Totul despre cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist

Xi Jinping, mai puternic ca Mao Zedong. Cum se stabilește direcția Chinei pentru următorii 5 ani / Totul despre cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist / Foto: Facebook

Președintele Chinei, Xi Jinping este pe cale să își consolideze rolul de cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii, atunci când membrii Partidului Comunist aflat la putere în China se vor reuni pentru cel de-al 20-lea congres.

În ultimii ani, la aceste reuniuni a avut loc un transfer de putere simplificat: convenția este ca liderul suprem al partidului, după ce a încheiat două mandate de cinci ani, să predea ștafeta unui succesor ales cu grijă.

Un partid cu 96 de milioane de membri

Dar anul acesta, se așteaptă ca Xi să spulbere acest precedent, preluând un al treilea mandat de secretar general al partidului și aruncând China într-o nouă eră de guvernare a unui om puternic și de incertitudine cu privire la momentul și modul în care țara va vedea un alt lider. Prin urmare, cel de-al 20-lea Congres al partidului se numără printre cele mai importante și mai atent urmărite reuniuni de partid din ultimele decenii și va dezvălui multe despre direcția celei de-a doua economii mondiale pentru următorii cinci ani.

Congresul național al Partidului Comunist Chinez se reunește o dată la cinci ani pentru a numi noi lideri, a discuta modificările aduse constituției partidului și a stabili o agendă politică pentru țară. Congresul propriu-zis, care are loc de obicei în octombrie sau noiembrie (anul acesta începe la 16 octombrie) , reunește aproape 2.300 de membri ai partidului, numiți delegați, selectați cu grijă din întreaga țară. Acești delegați variază de la înalți oficiali provinciali și ofițeri militari până la profesioniști din toate sectoarele și așa-numiții reprezentanți de bază, cum ar fi fermierii și muncitorii industriali, scrie CNN.

Puțin peste un sfert sunt femei, în timp ce aproximativ 11% provin din minorități etnice, potrivit cifrelor publicate înainte de Congresul din acest an. Această adunare include, de asemenea, ierarhia Partidului Comunist Chinez, care se numără printre cele mai mari partide politice din lume, cu peste 96 de milioane de membri.

Comitetul Central și Biroul Politic

În această ierarhie există trei cercuri distincte de putere. Aproximativ 400 dintre delegații Congresului Național sunt membri ai Comitetului Central de elită al partidului, care la rândul său include membrii eșalonului superior: Biroul Politic (Politburo), format din 25 de membri, și Comitetul permanent al acestuia – cel mai puternic organism decizional al Chinei, compus de obicei din cinci până la nouă oameni și condus de secretarul general.

Membrii Politburo sunt, de obicei, bărbați din majoritatea etnică dominantă a Chinei, Han – cu o singură femeie în grupul actual – care dețin roluri importante în guvern. Congresul se referă în întregime la Partidul Comunist – sursa supremă de putere în China – și va ghida în cele din urmă cine ocupă posturile guvernamentale. Cu toate acestea, este distinct de o reuniune a guvernului. De exemplu, deși se așteaptă ca Xi să fie numit secretar general al partidului în urma congresului, el nu va fi confirmat pentru un al treilea mandat de șef de stat al Chinei, sau președinte, până la o reuniune anuală a legislativului din martie.

Cum este aleasă conducerea de vârf

Deși se organizează voturi la Congresul partidului, acest lucru este considerat în general o formalitate – nu un adevărat proces electoral. În schimb, se crede că adevăratele decizii sunt luate în timpul unui proces opac care implică liderii de vârf și care începe cu mult înainte de Congres. În timpul Congresului, delegații vor vota pentru un nou Comitet Central – principalul organism de conducere a partidului, format din aproximativ 200 de membri cu drepturi depline și alți aproximativ 200 de membri alternativi, care se întrunește în mod regulat și este responsabil pentru selectarea oficială a membrilor Biroului Politic.

Imediat după încheierea Congresului, cel de-al 20-lea Comitet Central nou format se reunește pentru prima sa sesiune plenară, în cadrul căreia selectează Politburo și Comitetul permanent al acestuia. Cei care urmăresc politica chineză de elită consideră că deciziile cu privire la cine va ocupa aceste posturi de conducere sunt luate, de obicei, în timpul unor luni de negocieri de culise între liderii de vârf ai partidului, în care diferiți actori de putere sau facțiuni vor încerca să își promoveze candidații, alegerile fiind stabilite cu mult înainte de începerea Congresului.

De data aceasta, se crede că Xi și-a eliminat în mare măsură rivalii și a atenuat puterea persistentă a „vechilor” din partid, despre care se credea că în trecut jucau un rol important în astfel de decizii.

Când vom ști cine a fost selectat

În urma selecției lor de către Comitetul Central, noii lideri de vârf ai partidului vor face o intrare coregrafiată în Marea Sală a Poporului din Beijing, pășind în ordinea importanței. Ca și în 2017, se așteaptă ca Xi să conducă grupul în sală în calitate de secretar general nou-confirmat și să îi prezinte pe ceilalți membri ai noului Comitet permanent în cadrul unui eveniment televizat la nivel național.

Alcătuirea va oferi o privire rară în „cutia neagră” a politicii elitei chineze. Observatorii Chinei vor aștepta să vadă câți membri ai Comitetului permanent vor fi selectați și cine sunt aceștia, ca semne care să indice dacă Xi deține puterea absolută sau a făcut concesii. De asemenea, ei vor căuta un potențial succesor , ceea ce ar putea oferi un indiciu despre cât timp intenționează să conducă Xi.

Un congres diferit față de cele din trecut

Timp de peste două decenii, la fiecare Congres a fost numit un nou secretar general. Dar, de la ultimul Congres din 2017, Xi a semnalat planurile de a menține o stăpânire fermă asupra tuturor aspectelor a ceea ce este considerată o triplă putere în China: controlul asupra partidului, statului și armatei. În primul rând, la ultimul Congres, el a încălcat tradiția și nu a numit un potențial succesor la Comitetul permanent.

Apoi, câteva luni mai târziu, legislativul chinez, care a aprobat, firește, a eliminat limitele de mandat pentru președintele Chinei. Acest lucru a fost considerat pe scară largă ca permițându-i lui Xi să continue până la un al treilea mandat de șef de stat, păstrându-și totodată controlul asupra partidului – unde se află adevărata putere.

Deși nu există o limită oficială de mandat pentru secretarul general, rămânerea în funcția de vârf a partidului ar necesita, de asemenea, ca Xi să încalce o altă regulă nescrisă: limita de vârstă informală a partidului.

Norma este că înalții funcționari care au 68 de ani sau mai mult la momentul Congresului se vor pensiona. La 69 de ani, Xi ar încălca această convenție recentă, rămânând la putere. Ceea ce este mai puțin clar este dacă va căuta să acorde scutiri altor aliați din Politburo, perturbând una dintre puținele metode neutre pe care partidul le are pentru a asigura rotația sau dacă, dimpotrivă, ar putea scădea vârsta de pensionare pentru ceilalți pentru a-i înlătura pe unii dintre membrii actuali.

Covid-19, economia, Taiwanul

Congresul se deschide cu citirea de către secretarul general a unui raport de lucru care rezumă realizările partidului din ultimii cinci ani și indică direcția politică pe care o va urma în următorii cinci ani.

În acest an, observatorii vor urmări semne ale priorităților partidului în ceea ce privește politica restrictivă de zero Covid-19, gestionarea provocărilor economice și obiectivul declarat de „reunificare” cu Taiwanul – o democrație autonomă pe care conducerea comunistă o revendică ca fiind a sa, deși nu a controlat-o niciodată.

De asemenea, se așteaptă ca Xi să își consolideze moștenirea, probabil prin amendamente la constituția partidului – o caracteristică obișnuită a fiecărui Congres. Luna trecută, Politburo a discutat aceste modificări în timpul unei reuniuni programate, potrivit unei declarații guvernamentale care nu a inclus detalii.

În 2017, Xi a devenit primul lider de la Mao Zedong – fondatorul Chinei comuniste – căruia i s-a adăugat filozofia sa la constituție în timp ce se afla încă la putere, iar observatorii au sugerat că principiile-cheie ale lui Xi ar putea fi consacrate și mai mult de această dată.

Aceste detalii vor fi semne ale puterii pe care Xi o deține în eșaloanele superioare ale partidului – și cât de puternic este sprijinul său în momentul în care intră în cel de-al treilea mandat așteptat, care va încălca normele, la conducerea uneia dintre cele mai puternice țări din lume.

author avatar
Tudor Borcea
431 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger