AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping, învins de Covid-19. China anunță o relaxare națională a restricțiilor....

Xi Jinping, învins de Covid-19. China anunță o relaxare națională a restricțiilor. Schimbare radicală decisă de Beijing

Xi Jinping, învins de Covid-19. China anunță o relaxare națională a restricțiilor. Schimbare radicală decisă de Beijing / Foto: printscreen

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China, în urma unor proteste masive împotriva politicii guvernamentale „zero Covid-19”, Beijingul a anunțat, miercuri, o nouă relaxare a regulilor în întreaga țară.

Beijingul a anunțat, miercuri, o relaxare generală a regulilor sanitare împotriva Covid-19, permițând unor cazuri pozitive să intre în carantină la domiciliu și reducând utilizarea pe scară largă a testelor PCR, după proteste istorice în întreaga țară.

Schimbare radicală decisă de Beijing

Potrivit noilor orientări dezvăluite de Comisia Națională de Sănătate (NHC) – care acționează în calitate de minister – „persoanele infectate asimptomatice și cazurile ușoare care pot fi izolate la domiciliu vor fi, în general, izolate”.

Aceasta este o schimbare radicală față de standardul care a fost în vigoare timp de aproape trei ani, care prevedea ca orice caz pozitiv să fie dus într-un centru de carantină.

În plus, China va „reduce și mai mult domeniul de aplicare și frecvența testelor de detctare cu acid nucleic”, în condițiile în care, până acum, pentru a avea acces în orice loc public, locuitorii trebuiau să fie testați de mai multe ori pe săptămână, informează France 24.

O altă noutate anunțată miercuri este că de acum înainte vor fi posibile călătoriile dintr-o provincie chineză în alta fără a fi nevoie să se prezinte un test PCR negativ cu o vechime mai mică de 48 de ore, și nici la sosire nu va mai fi necesar un test.

Anunțul vine la câteva ore după publicarea oficială a unor noi cifre îngrijorătoare pentru cea de-a doua mare economie a lumii: în noiembrie, China și-a văzut exporturile și importurile prăbușindu-se, sub efectul combinat al politicii „zero Covid-19” și al cererii slabe.

Această relaxare a restricțiilor la nivel național, care vine în continuarea relaxărilor anunțate în ultimele zile de mai multe orașe și provincii chineze, are loc, de asemenea, la zece zile după un val de demonstrații fără precedent.

Într-o duzină de orașe din întreaga țară, protestatarii, majoritatea tineri, și-au strigat revolta și oboseala față de politica dură în domeniul sănătății, unii cerând chiar plecarea președintelui Xi Jinping.

author avatar
Tudor Borcea
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger