AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping descinde în butoiul cu pulbere al Chinei. Prima vizită din...

Xi Jinping descinde în butoiul cu pulbere al Chinei. Prima vizită din 2014, ținută la secret – VIDEO

Xi Jinping descinde în butoiul cu pulbere al Chinei. Prima vizită din 2014, ținută la secret - VIDEO / Foto: printscreen

Președintele chinez Xi Jinping a vizitat regiunea Xinjiang (nord-vest), a anunțat vineri presa oficială, prima sa vizită din 2014 încoace, o regiune afectată de mult timp de atentate și care a fost ținta unei represiuni desfășurate în numele luptei antiteroriste.

Studiile occidentale acuză Beijingul că a internat peste un milion de uiguri și membri ai altor grupuri etnice musulmane locale în „lagăre de reeducare” și chiar că a impus „muncă forțată” sau „sterilizări forțate”.

Vizita, ținută la secret de autorități

China prezintă „taberele” ca fiind „centre de formare profesională” menite să combată extremismul religios și să formeze oamenii într-o meserie care să asigure stabilitatea socială. Beijingul spune că nu impune nicio sterilizare, ci doar aplică politica națională de control al nașterilor, care nu a fost practicată pe scară largă în Xinjiang până acum.

Potrivit agenției China Nouă, Xi Jinping a lăudat progresele socio-economice ale regiunii în timpul unei vizite ținute secretă în capitala regională Urumqi, marți, scrie Le Journal de Montreal.

Aceasta este prima sa vizită din 2014, o vizită care a fost marcată de un atentat în ultima zi a vizitei sale și care a anunțat începutul unei vaste campanii antiteroriste.

Anul 2014 a fost deosebit de sângeros, cu un alt atac asupra civililor la Urumqi și un al treilea la gara Kunming din sud-vestul Chinei, fiecare dintre acestea soldându-se cu zeci de morți și șocând țara. Autoritățile dau vina pe separatiștii uiguri și pe islamiști.

La Shihezi, în nordul regiunii, Xi Jinping a lăudat miercuri activitatea Corporației de Producție și Construcții din Xinjiang („Bingtuan”), care a fost sancționată de Statele Unite pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Mutare înaintea congresului Partidului Comunist

Puternica organizație economică semimilitară, ale cărei responsabilități includ dezvoltarea agriculturii și securizarea frontierelor, a făcut „progrese mari” în materie de reformă și dezvoltare, a declarat  Xi.

Presa de stat a publicat imagini cu el vorbind cu studenții și oficialii locali, participând la un spectacol folcloric și primind aplauze din partea localnicilor.

Vizita sa are loc înainte de congresul Partidului Comunist din toamnă, la care se așteaptă să fie menținut la conducerea organizației. În timpul unei vizite rare în China în luna mai, Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a cerut Beijingului să evite măsurile „arbitrare” în Xinjiang, denunțând totodată „actele violente de extremism” din regiune.

author avatar
Tudor Borcea
585 afisari

1 COMENTARIU

  1. Criminalul comunist platit de Marea Finanta Internationala ptr. a exploata si ucide propriul popor!

    Iar curvele politice de la ONU, platite tot de jidani, mai fac câte o „vizita de lucru” pe pamânturile înrosite de sânge ale Chinei communiste….

    Blestemati sa fie toti asasinii popoarelor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger