AcasăȘTIRI EXTERNEXi Jinping a fost în Tibet! De ce a ţinut ascunsă această...

Xi Jinping a fost în Tibet! De ce a ţinut ascunsă această vizită istorică, în ultimii 30 de ani?

Bumerangul sancțiunilor UE împotriva Chinei. „Mai poți câștiga bani de la chinezii? Nici măcar un bănuț”

Preşedintele Xi Jinping a mers în Tibet, iar aceasta a fost prima vizită oficială în 30 de ani a unui lider chinez în regiune, informează BBC. Totuşi, vestea vizitei a fost făcută oficială abia după ce şeful de stat chinez a plecat de acolo. De ce? Din cauza aspectelor sensibile ale călătoriei.

China este acuzată de suprimarea libertăţii culturale şi religioase în regiunea izolată şi majoritar budistă. Beijingul neagă acuzaţiile.

Xi Jinping s-a interesat de dezvoltarea urbană

Xi Jinping a fost observat salutând numeroşi oameni îmbrăcaţi în costume populare, care purtau steaguri ale Chinei. El a ajuns la Nyingchi, în sud-est, şi a vizitat mai multe locuri pentru a fi informat legat de dezvoltarea urbană.

A călătorit apoi cu trenul în capitala Lhasa. Acolo, el a vizitat palatul Potala, reşedinţa tradiţională a liderului spiritual tibetan exilat, Dalai Lama.

De asemenea, preşedintele chinez, în timp ce se afla joi la Lhasa, Xi s-a interesat de de „munca legată de afacerile etnice şi religioase, de conservarea oraşului antic, precum şi despre moştenirea şi protecţia culturii tibetane”.

Ce vizite a mai făcut liderul chinez?

Miercuri, a vizitat oraşul Nyingchi pentru a inspecta lucrările de conservare ecologică a bazinului râului Yarlung Zangbo, în zona cursul superior al Brahmaputra, pe care China construieşte un baraj controversat.

Totodată, a vizitat un pod şi a inspectat un proiect de construire a unei căi ferate ce leagă provincia Sichuan din sud-vestul Chinei de Tibet, înainte de a călători pe prima linie ferată electrificată a Tibetului, de la Nyingchi la Lhasa, care a intrat în funcţiune luna trecută.

Reamintim, cel mai recent lider chinez care a vizitat oficial Tibetul când era în funcţie a fost Jiang Zemin, în 1990.

author avatar
Andrei Ștefan
445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger