AcasăȘTIRI EXTERNEWashingtonul recunoaște: China a testat o rachetă hipersonică / Este „foarte aproape”...

Washingtonul recunoaște: China a testat o rachetă hipersonică / Este „foarte aproape” de un moment Sputnik

chinaWashingtonul recunoaște: China a testat o rachetă hipersonică / Este „foarte aproape” de un moment Sputnik

Testul Chinei cu arme hipersonice care călătoresc în jurul Pământului a fost comparat cu lansarea de către Uniunea Sovietică a primului satelit din lume, Sputnik, în 1957, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

Cel mai înalt oficial militar american, generalul Mark Milley, a confirmat public miercuri testarea unei rachete hipersonice de către Beijing în luna august, despre care Financial Times a scris pe 16 octombrie, şi a recunoscut că Statele Unite au fost luate prin surprindere, potrivit CNBC.

Șeful Statului Major al Statelor Unite ale Americii a confirmat pentru prima dată testarea în china a unei rachete cu capacitate nucleară împotriva căreia ar fi foarte greu de apărat.

„Ceea ce am văzut a fost (…) un test foarte semnificativ al unui sistem de arme hipersonice. Este foarte îngrijorător”, a declarat şeful Statului Major Interarme al SUA într-un interviu acordat Bloomberg TV. „Îi acordăm toată atenţia”.

El a comparat acest test cu lansarea în octombrie 1957 de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik. „Nu știu dacă este un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta”, a spus el. „Este un eveniment tehnologic foarte important care a avut loc… și ne atrage toată atenția.”

Rachetele hipersonice ale Chinei dau frisoane SUA

Departamentul american al Apărării a refuzat anterior să confirme testul, raportat pentru prima dată de Financial Times pe 16 octombrie. Ziarul a spus că lansarea testului din august a surprins Washingtonul. Racheta a înconjurat Pământul la o altitudine mică și o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului, deși și-a ratat ținta cu mai mult de 30 de kilometri, a spus Financial Times.

China a negat raportul, spunând că este un test de rutină al unui vehicul spațial reutilizabil.

Hypersonics reprezintă noua frontieră în tehnologia rachetelor, deoarece zboară mai jos și, prin urmare, sunt mai greu de detectat decât rachetele balistice, pot atinge ținte mai repede și sunt manevrabile. Asta le face mai periculoase, mai ales dacă sunt montate cu focoase nucleare.

Ce țări testează arme hipersonice?

SUA, Rusia, China și Coreea de Nord au testat armele hipersonice, în timp ce alții dezvoltă tehnologia.

China a lansat în 2019 o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, DF-17, care poate călători aproximativ 2.000 de kilometri și poate transporta focoase nucleare. Racheta menționată de Financial Times este una diferită, cu o rază de acțiune mai mare. Poate fi lansată pe orbită înainte de a reveni în atmosferă pentru a-și atinge ținta.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat să confirme testul Chinei când a fost întrebat despre el miercuri. Dar a spus că orice progres major în capacitățile militare ale Chinei contribuie „foarte puțin la reducerea tensiunilor în regiune și nu numai”.

Astfel de progrese, a spus el, sunt „combinate cu o abordare a politicii externe și de apărare care folosește intimidarea și constrângerea națiunilor vecine pentru a ceda intereselor Chinei”.

author avatar
Andreea Vlad
493 afisari

2 COMENTARII

  1. Jegurile astea de peste ocean o sa și-o ia tot mai mult și mai tare în freză, pina vor ajunge mai jos decât lumea a 3-a. Au jefuit planetă zeci de ani și au trăit regește în simulacrul ala de democrație pe seama nenorociților de pe planetă. Jocul lor a fost simplu: ne dați tot ce vrem noi sa avem și nu oricum ci pe gratis, ca noi sa va garantăm „independența”, iar dacă nu faceți cum zicem noi, ca doar e democrație, atunci venim cu armata și va băgăm democratia pe gât…
    A început demultisor, pentru aceste jeguri, începutul sfârșitului.

  2. pai daca nenea din poza era preocupat de cat de bine se simt homosexualii in armata sua si vroia sa inteleaga furia alba, ce sa-i faci… asta este.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger