AcasăȘTIRI EXTERNEVulcanul Stromboli erupe din nou! Lava a ajuns până în mare /...

Vulcanul Stromboli erupe din nou! Lava a ajuns până în mare / Alertă pe coasta sudică a Italiei -FOTO&VIDEO

Vulcanul Stromboli erupe din nou! Lava a ajuns până în mare / Alertă pe coasta sudică a Italiei / Foto: Twitter

Vulcanul de pe insula italiană Stromboli, în Italia, a erupt din nou, duminică, eliberând un flux de lavă care a ajuns până în mare.

Vulcanul, aflat în largul coastei sudice a Italiei, în apropiere de Sicilia, este unul din cei mai activi vulcani din lume.

A erupt aproape continuu timp de 90 de ani

Prăbușirea parțială a terasei unui crater și a unui flux de lavă a declanșat un semnal seismic de trei minute.

O înregistrare video a Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie a arătat coloane uriașe de fum în timp ce lava curgea pe partea laterală a vulcanului.

Institutul a declarat că o primă explozie majoră a fost înregistrată pe 29 septembrie, înainte de „o creștere marcantă a activității vulcanice care a culminat cu o revărsare abundentă de lava” din craterul nordic, care s-a ramificat în mai multe fluxuri de lavă care s-au întins până la coastă.

Departamentul de Protecție Civilă din Italia a ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu și a declarat că „persistă o situație de dezechilibru vulcanic accentuat”, informează presa internațională.

Vulcanul Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă și a erupt aproape continuu în ultimii 90 de ani.

În 2019, un turist a murit în urma unei erupții puternice care a acoperit insula cu cenușă. Nu au fost raportate victime sau pagube în această cea mai recentă erupție.

author avatar
Tudor Borcea