AcasăȘTIRI EXTERNEVulcanul a erupt! Norul de cenuşă se întinde pe 1 kilometru. Alertă...

Vulcanul a erupt! Norul de cenuşă se întinde pe 1 kilometru. Alertă de tsunami! (VIDEO)

vulcan etna Vulcanul a erupt! Norul de cenuşă se întinde pe 1 kilometru. Alertă de tsunami! (VIDEO)

Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel, iar autoritățile au evacuat 11.000 de localnici. Toate acestea după ce vulcanul a erupt.

Aşadar, este alertă de tsunami în Indonezia, după ce erupția vulcanului Ruang s-a intensificat.

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă la al doilea cel mai înalt nivel ca urmare a creșterii activității, a declarat un oficial de la Centrul de vulcanologie și atenuare a riscurilor geologice din Indonezia.

Autoritățile au evacuat 11.000 de localnici, inclusiv de pe o insulă învecinată. Erupția a închis un aeroport internațional aflat la peste o sută de kilometri distanță. Deasupra craterului s-a ridicat un nor de cenușă înalt de un kilometru.

Erupțiile Muntelui Raung au fost declanșate de recentele cutremure din zonă, vulcanul emițând nori fierbinți periculoși și explozivi până la o înălțime de 1,8 km în atmosferă.

Indonezia a închis un aeroport regional şi a evacuat sute de persoane din vecinătatea vulcanului Ruang după ce acesta a expulzat lavă, roci şi cenuşă timp de mai multe zile, au precizat joi oficialii locali, care au declarat cel mai înalt nivel de alertă,

„Fugiţi, oameni buni!”

Pe insula Ruang locuiesc aproximativ 838 de locuitori, dintre care majoritatea au fost acum evacuați pe cea mai apropiată insulă Tagulandang.

”Fugiți, oameni buni”, a spus un martor care a filmat erupţia. ”Fugiți pentru că cenuşa se apropie”, a adăugat el.

Peste 800 de persoane au fost evacuate, iar autorităţile au extins zona de evacuare după ce Agenţia de vulcanologie a ridicat nivelul de alertă.

Indonezia se întinde pe întregul așa-numit “Inel de Foc al Pacificului”, o regiune cu activitate seismică intensă situată deasupra mai multor plăci tectonice.

”Posibilitatea unei alte erupţii e încă ridicată, trebuie să rămânem vigilenţi”, le-a spus joi reporterilor Heruningtyas Desi Purnamasari, un oficial al Agenţiei, dând vina pe o escaladare rapidă a activităţii vulcanice.

author avatar
Andrei Ștefan