AcasăȘTIRI EXTERNEVucic: „Nu-mi pasă de presiunea UE”. Serbia își prezintă poziția față de...

Vucic: „Nu-mi pasă de presiunea UE”. Serbia își prezintă poziția față de Rusia și Bruxelles

Vucic: „Nu-mi pasă de presiunea UE”. Serbia își prezintă poziția față de Rusia și Bruxelles / Foto: Facebook

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat linia țării privind aderarea la UE și politica față de Rusia.

Serbia își menține angajamentul de a adera la Uniunea Europeană, dar nu își va schimba politica față de Rusia, a declarat vineri președintele Aleksandar Vucic într-o conferință de presă televizată.

Belgradul nu se raliază sancțiunilor occidentale

Fără să o spună direct, președintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina. „Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziția și 70 de zile mai târziu ne-o menținem”, a spus Vucic, relatează Sud Info.

La 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia susține pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, consideră invazia rusă ca fiind „ceva foarte rău”, dar nu va impune sancțiuni Moscovei.

Președintele sârb a subliniat că se află sub „presiune” pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre ale UE și pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei. „Serbia nu își va călca în picioare sau va pune capăt prieteniilor din Europa de Est și nu-mi pasă cât de puternică este presiunea”, a spus el. „Doar forța intereselor Serbiei ar putea schimba poziția noastră”, a spus Vucic.

Vorbind despre presiunile la care este supusă Serbia în contextul războiului din Ucraina, Aleksandar Vucic a declarat că se așteaptă la „intensificarea presiunilor pentru ca Belgradul să recunoască independența Kosovo”, fosta provincie sârbă cu majoritate albaneză care și-a declarat independența în 2008 și pe care Belgradul, susținut de Moscova, nu o recunoaște.

Majoritatea sârbilor, împotriva UE

Serbia rămâne „și mai hotărâtă să își urmeze calea europeană”, a declarat președintele sârb.

Politica de aderare la UE va fi menținută în pofida faptului că, potrivit unui sondaj al agenției sârbe Ipsos, „pentru prima dată, o majoritate clară a cetățenilor este împotriva aderării la UE”, a precizat președintele sârb. Potrivit sondajului citat de președinte, 44% dintre cetățeni sunt împotriva aderării la UE, iar 35% sunt pentru.

Aleksandar Vucic jonglează cu succes de ani de zile între Est și Vest, asigurându-și un sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene și încheind în același timp acorduri economice importante cu China.

author avatar
Tudor Borcea
478 afisari

11 COMENTARII

  1. atata vreme cat vor putea lucra in tarile din europa sarbii nu vor fi convinsi sa renunte la prietenia cu rusia

    • Ba Bucick sa va taiem intratul in UE de tot. Va convine ca circulati fara vize in UE? Pai sa va bagam . O sa mergeti in vizita doar in rusia sa-l pupati in C U R pe Putin.

    • O tara de cretini saraci. I-ai vazut in ”vacanta”? Niste maimutze imputite!

        • ”Serbia rămâne „și mai hotărâtă să își urmeze calea europeană”
          I-auzi! Bravo! Care cale europeana?
          Sa li se reintroduca vize ptr intrarea in spatiul UE. Poate asa vor aprecia ce inseamna UE.

      • Dupa nume as zice ca esti albanez, de unde si comentariul idiot. Parca romanii si altii se comporta sau sunt mai civilizati decat sarbii. Iar „cretini saraci” sunt peste tot, inclusiv in America, unde nu cred ca ai ajuns vreodata (si nici nu vei ajunge)

  2. Pozitia lui Bucici e capra sus capra jos la Putin care atunci cand trece la biroul lui face 1 km pe jos si toti soldatii se uita sus dupa Bayraktar si zice – Vezi ceva? Nu nu nu vad nimica treceti treceti,,, uite vad ceva uite e un Bayraktar ba nu ba nu mi se pare tu vezi ceva pe sus? zice altu, nu vad nimic dar voi vedeti ceva? Stati sa vedem…. Nu nu se vede nimica nici la noi pe sus , pe sus la voi cum i si la noi e bine la voi se vede ceva pe sus? Nu nu treceti treceti si tot asa 1 km… Uitati sa vedeti cum se uita 🙄 toti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger