AcasăȘTIRI EXTERNE„Vrei o moarte rapidă sau una frumoasă?”. Mărturia unui britanic eliberat de...

„Vrei o moarte rapidă sau una frumoasă?”. Mărturia unui britanic eliberat de Rusia/ „Eram tratat mai rău ca un câine”

„Vrei o moarte rapidă sau una frumoasă?”. Mărturia unui britanic eliberat de Rusia/ „Eram tratat mai rău ca un câine” / Foto: printscreen

Un britanic eliberat de Rusia miercuri, într-un schimb de prizonieri, a declarat că a fost „tratat mai rău decât un câine” și ținut în izolare timp de cinci luni de către forțele susținute de Rusia în Ucraina.

 

Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost deținut timp de luni de zile în urma capturării sale de către forțele susținute de Rusia în Ucraina.

Înjunghiat și bătut din cauza tatuajelor

Vorbind pentru Sun on Sunday, Aslin a spus că prizonierii trebuiau să cânte imnul național al Rusiei în fiecare dimineață. „Și dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut”, a spus el, informează BBC.

n interviu, fostul prizonier a spus că a fost înjunghiat în timpul cât a fost ținut în captivitate – și bătut din cauza tatuajelor sale. Zece deținuți, printre care și Aslin, au fost eliberați miercuri seara, după ce Arabia Saudită a declarat că a intermediat un schimb între Rusia și Ucraina. Printre aceștia se aflau cinci cetățeni britanici care au fost eliberați – printre care John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill și Shaun Pinner.

Aiden Aslin, originar din Newark, Nottinghamshire, a fost reținut în aprilie în timp ce lupta în orașul Mariupol din sud-estul țării. El, Pinner și un cetățean marocan, Brahim Saadoun, au fost judecați în autoproclamata Republică Populară Donețk și li s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.

„Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?”

Referindu-se la momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuțit, Aslin a spus: „Știam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis”. Apoi a fost întrebat de un rus care îl păzea: „Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?”. Răspunzând „o moarte rapidă”, lui Aslin i s-a spus: „Vei avea o moarte frumoasă și mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă”.

El a spus că a fost bătut pentru că avea un tatuaj cu un trident ucrainean și pentru unul care arăta perioada petrecută în Siria. Aslin a spus că a fost ținut într-o celulă de două persoane cu patru persoane și că a trebuit să doarmă pe un covor infestat cu păduchi.

„Nu puteam să mergem la toaletă cum trebuie pentru că nu aveam toaletă”, a spus el, adăugând că au fost nevoiți să folosească sticle goale. Britanicul a mai spus că a supraviețuit timp de trei săptămâni mâncând bucăți de pâine cu apă – și „în cele din urmă a trebuit să îi implorăm să ne dea apă de la robinet”. În celulă exista o fereastră, dar aceasta nu avea „nimic care să ne protejeze de frig”.

În legătură cu momentul în care i-a fost verificat pașaportul, „imediat ce am spus Marea Britanie, am primit un pumn direct în nas”, a spus el. Aslin a mai spus că singurul moment în care era lăsat să iasă era pentru a face propagandă sau pentru a răspunde la apeluri telefonice.

author avatar
Tudor Borcea