AcasăȘTIRI EXTERNEVotul prin poștă ar putea deraia alegerile prezidențiale din SUA

Votul prin poștă ar putea deraia alegerile prezidențiale din SUA

Anul acesta, din cauza pandemiei Covid-19, votul poștal cunoaște un adevărat boom și pune  probleme umane, tehnice și juridice. Dacă cursa dintre Joe Biden și Donald Trump este strânsă în ziua de 3 noiembrie, mulți se așteaptă ca bătălia să meargă până la Curtea Supremă.

Estimările arată că este posibil ca mai mulți alegători democrați decât republicani să voteze prin poștă, iar tabăra președintelui a lansat numeroase acțiuni legale pentru a limita această posibilitate. În general, mai mult de 300 de proceduri referitoare la modificările legate de Covid-19 pentru alegeri sunt în curs de desfășurare în 44 de state, conform proiectului Healthy elections de la Universitatea Stanford și MIT, citat de AFP. La alegerile recente, aproximativ 1% din buletinele de vot au fost refuzate, proporție care poate fi mai mare de data aceasta.  Ar însemna sute de mii de buletine de vot contestate. Ca reamintire, victoria prezidențială din 2000 s-a jucat cu o diferență de doar 537 de voturi în Florida. În 2016, au votat aproximativ 139 de milioane de americani, inclusiv 33 de milioane prin poștă. Anul acesta, analiștii estimează că prezența la vot ar putea fi mai mare cu aproximativ 150 de milioane de alegători, până la jumătate dintre aceștia prin corespondență.

Reguli pentru votul postal

Depinde de state. O mână dintre ele a trimis automat buletinele de vot prin poștă tuturor alegătorilor, dar în majoritatea trebuie ca alegători să le ceară. În trecut, această posibilitate a fost rezervată în special pentru cazuri speciale, de exemplu atunci când era imposibil pentru o persoană să călătorească în ziua votării. Însă anul acesta, majoritatea statelor au făcut-o deschisă tuturor, din cauza pandemiei. Și solicită ca buletinul de vot să fie plasat într-un plic semnat și apoi trimis prin poștă sau depus într-un loc dedicat. Dar unii solicită utilizarea unui al doilea plic de „confidențialitate”, în care buletinul de vot este strecurat mai întâi înainte de a fi introdus în plicul de returnare. În unele state, un martor este, de asemenea, obligat să semneze plicul exterior și să furnizeze informațiile de contact necesare. În Alabama, sunt solicitați chiar și doi martori.

Ce se întâmplă cu buletinele

Voturile exprimate personal sunt numărate automat și, în majoritatea cazurilor, sunt anunțate la câteva ore (sau chiar minute) de la închiderea secțiilor de votare.Dimpotrivă, buletinele de corespondență implică o muncă laborioasă de numărare și verificare și, din nou, fiecare stat are propriile reguli. Unii vor număra buletinele de vot primite până în ziua alegerilor, în timp ce altele le vor accepta până la 10 zile după data alegerilor, dacă au fost trimise înainte sau pe 3 noiembrie. Această perioadă a fost uneori extinsă în comparație cu cea acceptată de obicei, în anticiparea blocajelor de trafic din serviciile poștale. Ulterior, procedurile pentru verificarea semnăturilor, deschiderea plicurilor și numărarea diferă, de asemenea, de la stat la stat.În Colorado, de exemplu, sunt deschise la primire. Numărul acestora (furnizat de un aparat) începe cu 15 zile înainte de alegeri, dar nu pot fi furnizate date înainte de ora 19:00 în ziua alegerilor.

Posibile obstacole

Unul dintre ele este capacitatea Oficiului Poștal al Statelor Unite (USPS) de a gestiona rapid fluxul de poștă. Reformele care ar trebui să redreseze traiectoria financiară a serviciului public au avut ca efect încetinirea distribuției, potrivit unora, iar republicanii sunt acuzați că vor să submineze aceste voturi în acest fel.Un alt factor al întârzierilor este verificarea semnăturilor. În unele state se face automat, în altele angajații compară vizual semnătura cu cea înregistrată în arhive pentru alegătorul în cauză.Dar semnăturile se schimbă de-a lungul timpului, iar unii oameni au mai multe. Alții, mai tineri, nu au neapărat o semnătură arhivată de administrația lor. Pentru buletinele de vot respinse, unele state încearcă să contacteze alegătorii pentru a-și confirma semnătura și astfel să permită luarea în considerare a voturilor lor. Dar este nevoie de timp. O altă întrebare: un buletin de vot ar trebui invalidat dacă nu este plasat în două plicuri atunci când este necesar? În Pennsylvania, unde acest caz ar putea implica zeci de mii de voturi, s-a decis ca aceste așa-numite buletine de vot „goale” să nu fie acceptate. Dar unele state vor ține cont de ele. Votul prin corepondență, vechi de zeci de ani, nu a fost contestat niciodată în America.

author avatar
Radu Jacotă Redactor