AcasăȘTIRI EXTERNEVot istoric la primăria din New York. S-a întâmplat doar o dată...

Vot istoric la primăria din New York. S-a întâmplat doar o dată în istoria orașului (FOTO/VIDEO)

Vot istoric la primăria din New York. S-a întâmplat doar o dată în istoria orașului (FOTO/VIDEO)

Fostul delincvent și polițist Eric Adams a devenit cel de-al doilea primar de culoare din istoria metropolei americane. Un parcurs ieșit din comun pentru Adams, provenit dintr-o familie săracă și care a flirtat cu criminalitatea. El va gestiona acum cel mai mare buget municipal din SUA.

Alesul democrat, în vârstă de 61 de ani, și-a zdrobit rivalul republican Curtis Sliwa (67 de ani) așa cum era de așteptat, conform rezultatelor preliminare de marți ale biroului electoral al orașului.

„Mi-am realizat visul”

Eric Adams a câștigat astfel 67% din voturile exprimate față de aproximativ 27% pentru Curtis Sliwa, într-un oraș clasificat la stânga dar în care inegalitățile economice și sociale dintre diferitele comunități sunt extrem de marcate.

„Mi-am realizat visul și, din toată inima, voi îndepărta barierele care vă împiedică să vă realizați visurile voastre”, a declarat, marți, seara noul primar, în fața susținătorilor săi reuniți într-un hotel din Brooklyn.

Această victorie este o consacrare pentru Eric Adams, crescut de părinți defavorizați din Brooklyn și Queens, unde a cunoscut delincvența și arestările violente ale poliției, înainte de a deveni el însuși căpitan de poliție și de a crea o uniune de luptă împotriva rasismului.  După ce a părăsit poliția în 2006, a fost ales senator al statului New York, apoi președinte al districtului Brooklyn, trambulină către primăria New York-ului.

Apărător al clasei mijlocii și al muncitorilor

În ultimele zile ale campaniei, axate pe nesiguranță, noul primar s-a luptat cu Curtis Sliwa, un personaj colorat, purtând încă o beretă roșie și care în 1979 a creat un fel de miliție, „îngerii păzitori”, patrule voluntare împotriva agresiunuilor stradale care acționau alături de poliție.

Fostul ofițer de poliție Eric Adams a fost din nou foarte aplaudat, marți seara când s-a angajat din nou intolerant față de infracțiuni și crime, ai căror indicatori au devenit roșii în 2020. „Nu vom vorbi doar despre securitate, vom avea securitate”, a promise el, scrie Le Point.

Până la ultimele ore de campanie, s-a afișat ca un apărător al clasei mijlocii și al muncitorilor dar și ca un prieten apropiat al comunității de afaceri din Manhattan, plămânul financiar al lumii.

Buget de 100 de miliarde de dolari

Succesorul nepopularului primar Bill de Blasio va gestiona cel mai mare buget municipal din SUA: 98,7 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2021-2022.

Eric Adams va deține și controlul asupra celei mai mari forțe de poliție din țară (NYPD, 36.000 de angajați), ale cărei reforme va trebui să le urmeze. În istoria sa, forța de poliție din New York a fost adesea acuzată că închide ochii în fața agenților violenți, rasiști ​​și corupți.

Într-un oraș care a plătit un preț mare pentru pandemia Covid-19 (34.000 de morți), Eric Adams va trebui să gestioneze revenirea la normal a școlilor, birourilor și afacerilor. De asemenea și lupta împotriva inegalităților sociale flagrante, a locuințelor proaste, a infrastructurii slabe, a riscurilor climatice. Plus închiderea Rikers Island, o închisoare sinistră supraaglomerată, ultraviolentă și insalubră.

author avatar
Tudor Borcea
890 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger