AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski participă iar la un summit NATO! Ce s-a...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski participă iar la un summit NATO! Ce s-a întâmplat ultima dată când a făcut asta

Volodimir ZelenskiVolodimir Zelenski va participa la summitul NATO de la Bruxelles. De ce crede că Ucraina nu este acceptată în Alianță

Volodimir Zelenski va participa, joi, 24 martie, prin videoconferință la summitul extraordinar NATO organizat în contextul războiului ruso-ucrainean. Președintele ucrainean li se va adresa liderilor statelor membre cu privire la catastrofele umanitare care au loc în țara sa.

Deși Ucraina nu face parte din NATO, președintele Volodimir Zelenski a fost invitat să participe, joi, la summitul organizat de statele membre pentru a le transmite în direct situația extrem de grea cu care se confruntă Ucraina de o lună încoace.

Glume la Munchen, bombe la Kiev

Surprinde prezența lui Zelenski la această reuniune, mai cu seamă că președintele Ucrainei a tot declarat, în ultima vreme, că țara lui nu mai are ambiția și nici dorința de a se alătura Alianței Nord-Atlantice. Or, în contextul actual, când se caută soluții pentru reluarea negocierilor pentru pace, o videoconferință cu liderii militari NATO e cel puțin de neînțeles.

În plus, să nu uităm ce s-a întâmplat ultima dată când Zelenski le-a vorbit liderilor NATO. Într-un discurs rostit luna trecută, pe scena Conferinței pentru Securitate de la Munchen, președintele ucrainean a criticat „inacțiunea occidentală”, argumentând că Ucraina a acționat ca un „scut” în ultimii opt ani, iar arhitectura de securitate a Europei a eșuat total. Mai mult, Zelenski nu s-a ferit să afirme, printre glume făcute pe seama Federației Ruse, că Ucraina are în vedere să achiziționeze arme nucleare! La doar câteva ore după aceste vorbe, Vladimir Putin ordona începerea ofensivei în Ucraina.

„Ce așteptați? Nu avem nevoie de sancțiuni după ce au loc bombardamente, după ce nu mai avem granițe. Dacă acționăm după începerea agresiunii, atunci de ce am avea nevoie de acele sancțiuni?” – Volodimir Zelenski.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a transmis un responsabil NATO într-un comunicat.

Zelenski cere din nou ajutorul NATO

Purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Zelenski, Serghei Nikiforov, a anunțat că Zelenski va dori să solicite ajutor din partea NATO, acesta putând fi oferit sub mai multe forme, unele dintre ele fiind discutate și până în prezent.

„Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie” – Serghei Nikiforov

Serghei Nikiforov a ținut să sublinieze că nu vor exista discuții privind noi formule de protecție a țării, ceea ce ar fi însemnat încălcarea înțelegerilor dintre țările membre.

Zelenski: „Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia.

“Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a afirmat Zelenski.

author avatar
Andreea Vlad