AcasăȘTIRI EXTERNEVocile Brexitului: Haos sau renaștere?

Vocile Brexitului: Haos sau renaștere?

Ei transportă mărfuri în Regatul Unit, exportă în Uniunea Europeană sau au afaceri proprii … AFP a întâlnit patru persoane a căror viață de zi cu zi va fi direct afectată de Brexit. Sunt vocile Brexitului.

Dimitar Velinov, șofer de camion

După o viață petrecută la volan, șoferul bulgar  prezice cozi lungi la granița cu Marea Britanie de la 1 ianuarie. „Pentru mine Brexit înseamnă haos logistic care ne va perturba munca”, explică el în garajul angajatorului său, Eurospeed, care are peste 300 de șoferi lângă Sofia. „Transport mărfuri în întreaga Uniune Europeană și pentru mine este important să-mi pot face treaba fără să aștept o zi sau două la granițe.”

Sam Crow, pescar

„90% dintre pescari vor să părăsească Uniunea Europeană”, rezumă Sam Crow, un pescar în vârstă de 26 de ani din Scarborough, în nordul Angliei. Potrivit acestuia, sectorul ar putea experimenta o renaștere datorită modificărilor cotelor, impuse până acum de Uniunea Europeană, după decenii de declin. Bărbatul  a spus că îi apreciază pe negociatorii britanici apărându-și sectorul în ultimele ore de discuții înainte de anunțul unui acord post-Brexit cu Bruxelles, deosebit de dificil în domeniul pescuitului: „Au luptat pentru cotele noastre”. În cele din urmă, acordul prevede o perioadă de tranziție până în iunie 2026, la sfârșitul căreia pescarii europeni vor fi renunțat treptat la 25% din capturile lor, mult mai puțin decât sperau britanicii. Dar vor  putea continua să exporte fără taxe către UE, un punct important pentru Sam Crow, care trimite crabii pe care îi prinde pe piața europeană.

Greg McDonald, antreprenor

„Au trecut trei ani de când Brexit-ul a avut un impact asupra afacerii noastre”, deplânge Greg McDonald, șeful Goodfish, o IMM care produce piese din plastic pentru industria auto, medicală și electronică.„Avem clienți care nu mai sună pentru a cere estimări.Am închis o fabrică în martie pentru că un client american și-a închis operațiunile în Regatul Unit”, explică el. Compania sa este situată în inima Midlands, în Cannock (centrul Angliei), dar este foarte dependentă de UE către care exportă o mare parte din producția sa. Dacă Londra și Bruxelles au ajuns să semneze un acord de liber schimb care să permită evitarea taxelor vamale și a cotelor, incertitudinea va dura până în ultimele zile, iar controalele vamale vor încărca în orice caz procedurile.  Greg este de părere că „Brexit-ul nu a fost niciodată o veste bună pentru economia britanică. Este un proiect politic”. Dacă premierul Boris Johnson a participat la o campanie pro-Brexit, promițând că va „prelua controlul” frontierei și legilor britanice, „vom afla că o frontieră funcționează în ambele sensuri”.

Pascal Aussignac, patron de restaurant

„Am devenit cetățean britanic, dar compania căreia i-am dedicat două decenii din viață nu mai este în siguranță aici și mi-e frică de viitor”, spune Pascal Aussignac, chef francez care trăiește de 22 de ani la Londra și este  coproprietarul a  șase restaurante, de la cele cu stele Michelin la bistrouri. Dacă în cele din urmă nu vor exista taxe vamale pentru produsele pe care le importă, el simte deja efectele Brexitului. Angajații din cele patru colțuri ale Europei de care are nevoie în bucătării încep deja să lipsească: „britanicii nu lucrează în industria restaurantelor”. În ceea ce privește produsele – esențiale meniurilor sale franțuzești – Aussignac “nu are idee despre termenele de livrare după 1 ianuarie”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger