AcasăȘTIRI EXTERNEVladimir Putin și Xi Jinping și-au afișat relația „model”. Liderul de la...

Vladimir Putin și Xi Jinping și-au afișat relația „model”. Liderul de la Kremlin vine la JO de la Beijing

Vladimir Putin și Xi Jinping și-au afișat relația „model”. Liderul de la Kremlin vine la JO de la Beijing

Președinții rus, Vladimir Putin, și chinez, Xi Jinping,  și-au afișat miercuri, 15 decembrie, buna înțelegere „model”, în cadrul unei videoconferințe, în plină tensiune cu Occidentul, lierul de la Kremlin confirmând cu această ocazie vizita sa la JO de iarnă de la Beijing.

Tonul prietenos al conversației, parțial difuzată de televiziunea rusă, contrastează cu salva de critici occidentale la adresa Moscovei, suspectată că pregătește o invazie a Ucrainei, și împotriva Beijingului din cauza represiunii din Hong Kong și din provincia chineză Xinjiang.

„Prietenul meu drag, Xi”

Ditirambic, Vladimir Putin a lăudat calitatea relației dintre cele două puteri, bazată pe „neamestec”, „respectul intereselor fiecăreia” și „hotărârea lor de a transforma granița comună într-o centură de pace eternă și bună vecinătate”.

„Consider aceste relații drept adevăratul model de cooperare interstatală în secolul 21”, i-a spus președintele rus „prietenului său drag” Xi Jinping.

Apelul video Xi-Putin ilustrează apropierea lor, în special în lumina discuțiilor mai puțin amabile pe care liderii ruși și chinezi le-au purtat în ultimele săptămâni cu Joe Biden.

Atât Beijingul, cât și Moscova au apreciat puțin organizarea de către președintele american săptămâna trecută a unui summit virtual asupra democrației, văzând-o ca o operațiune ostilă față de ele.

Olimpiadă și politică

În plus, liderul de la Kremlin a confirmat că el și Xi se vor întâlni „în persoană la Beijing” în februarie, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie).

Cei doi aliați nu s-au văzut față în față de la începutul pandemiei Covid-19. Președintele rus a mai menționat că el și Xi Jinping s-au opus „oricărei încercări de politizare a sportului și a mișcării olimpice”.

China a denunţat recenta decizie a SUA, Regatului Unit, Canadei și Australiei de a nu trimite reprezentanţi politici la Jocurile Olimpice ca răspuns la încălcările drepturilor omului, în special în regiunea Xinjiang (Nord-Vest) cu preponderenţă musulmană chineză, scrie AFP.

Moscova vede acest „boicot diplomatic” ca pe o încercare de politizare a Jocurilor. Rusia se vede, de asemenea, victima unei politici rusofobe a Occidentului în domeniul sportului. Acuzată din 2015 că a orchestrat un sistem instituțional de dopaj, Rusia este suspendată de la competițiile internaționale majore până în 2022.

Moscova și Beijingul și-au văzut relațiile cu Occidentul deteriorându-se de-a lungul anilor și, prin urmare, vor să proiecteze imaginea a două națiuni unite pentru a contrabalansa. Membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU unde cooperează, Moscova și Beijingul și-au consolidat, de asemenea, legăturile în domeniile economiei, apărării și energiei.

Rusia se află în prezent în colimatorul Occidentului din cauza manevrelor sale militare de la granița cu Ucraina, stârnind temeri cu privire la o invazie a acesgtei țări. Moscova, dimpotrivă, spune că se simte amenințată de prezența militară sporită a NATO în Europa de Est, în special de sprijinul său pentru Ucraina.

Subiectul va fi, de asemenea, pe masa unui summit de miercuri al Uniunii Europene cu fostele republici sovietice, Parteneriatul Estic, pe care Moscova nu-l vede cu ochi buni.

author avatar
Tudor Borcea