AcasăȘTIRI EXTERNEVladimir Putin s-a folosit de "Harry Potter" ca să-şi justifice acţiunile din...

Vladimir Putin s-a folosit de „Harry Potter” ca să-şi justifice acţiunile din Ucraina

vladimir putinVladimir Putin s-a folosit de autoarei seriei "Harry Potter" ca să-şi justifice acţiunile din Ucraina

Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia a devenit o victimă a „culturii anulării” (cancel culture), „la modă în Occident”. Conform liderulu de la Kremlin, Occidentului îi place să „anuleze” oamenii și a vorbit despre eliminarea din spațiul public, în Occident, a unor autori ruși.

Putin a spus că autoarea seriei „Harry Potter” a fost anulată „doar pentru că nu a îndeplinit cerințele privind drepturile de gen”. El a continuat: „Acum încearcă să anuleze țara noastră. Vorbesc despre discriminarea progresivă a tot ceea ce are de-a face cu Rusia”.

„Cultura anulării”, practică de nazişti, dar şi de sovietici

Vladimir Putin a susținut că „Ceaikovski, Șostakovici, Rahmaninov sunt excluși de pe afișele concertelor, scriitorii ruși și cărțile lor sunt interzise”.

Ultima dată când o astfel de campanie masivă de distrugere a literaturii inacceptabile a fost realizată de naziști în Germania în urmă cu aproape 90 de ani”, a concluzionat președintele rus.

Putin a continuat să compare „cultura anulării” practicată de naziștii care încercau să ardă cărți în anii 1930. „Ne amintim filmările când ardeau cărți”, a spus el, fără să amintească practicile sovietice de același fel.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat la rândul său vineri Occidentul de intenții „hitleriste” față de Rusia.

author avatar
Andrei Ștefan