AcasăȘTIRI EXTERNEVladimir Putin promite să le „spargă dinții” celor care atacă Rusia

Vladimir Putin promite să le „spargă dinții” celor care atacă Rusia

Vladimir Putin promite să le „spargă dinții” celor care atacă Rusia/ Foto: Facebook

Rusia nu se va lăsa niciodată călcată în picioare. În timpul unei întâlniri patriotice, liderul de la Kremlin și-a arătat determinarea în fața țărilor occidentale, fără a preciza care dintre ele.

Mai bine ca adversarii Moscovei să nu-și arate colții, a avertizat Putin. Laudând capacitățile rachetelor hipersonice Avangard, președintele rus Vladimir Putin a asigurat că va „sparge dinții” celor care atacă Maica Rusie. În urmă cu o lună, în cadrul discursului său anual, el a declarat că, dacă Occidentul ar „trece o linie roșie”, „răspunsul Rusiei va fi asimetric și dur”. Și că el și Rusia vor stabili „ pe unde va trece” această linie roșie.

Fie din lăudăroșenie (adevărul că nu-l prea mai laudă nimeni de mult), fie din dorința de a mai transmite încă un mesaj musculos, Putin a vrut să îmbrace iar cămașa durului, joi, în timpul unei întâlniri cu organizații patriotice. „Toată lumea vrea să ne muște sau să ia ceva de la noi. Dar trebuie să știe cei care ar încerca să facă acest lucru că le vom sparge dinții, astfel încât să nu mai poată mușca”, a lansat stăpânul Kremlinului.

„Frontierele Rusiei nu se opresc nicăieri”

„Chiar și după ce o treime din potențialul său a fost pierdut (odată cu căderea URSS), pentru unii Rusia este încă prea mare. Într-adevăr, potențialul ei este colosal, iar teritoriul său rămâne cel mai mare din lume”, a adăugat el.Putin nu a specificat ce țări au fost vizate de aceste comentarii. El a lăudat încă o dată ultimele arme dezvoltate de Rusia, cum ar fi rachetele hipersonice Avangard, recunoscute ca fiind capabile să depășească orice sistem de apărare antirachetă.

Vladimir Putin este un obișnuit al declarațiilor șocante sau al glumelor riscante pentru a-și lăuda țara și a-și amenința adversarii. În 2016, a lansat la televizor că „granițele Rusiei nu se termină nicăieri”, la doi ani după anexarea peninsulei Crimeea și la un an după lansarea ofensivei militare în Siria, în sprijinul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad.

Relațiile dintre Rusia și Occident sunt la un nivel minim din cauza multiplelor dezacorduri asupra Ucrainei și Siriei, acuzațiilor de ingerință electorală, spionaj și atacuri cibernetice.

Kremlinul vede și „semnale pozitive”

Cu toate acestea, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat „semnale pozitive” în relațiile ruso-americane. O întâlnire între președinții Joe Biden și Vladimir Putin ar putea avea loc în iunie, chiar dacă liderul de la Washington și-a numit omologul de la Moscova „ucigaș”, scrie Le Figaro.

SUA a anunțat, miercuri, la Consiliului Arctic, că renunță la o parte din sancțiunile care vizează proiectul strategic Nord Stream 2, decise sub președinția lui Donald Trump.

Filială a giganului rus în hidrocarburi Gazprom, Nord Stream 2 trebuie să livreze gaze rusești în Europa ocolind teritoriul ucrainean.

Dacă opoziția americană față de această conductă de gaz rămâne „de neclintit”, potrivit secretarului american de Stat Antony Blinken, Statele Unite au ales să menajeze Germania, aliat și principalul susținător european al gazoductului, și prin ricoșeu, pentru a nu irita Mosova.

author avatar
Tudor Borcea