AcasăȘTIRI EXTERNEVizitatorii străini din Cisiordania trebuie să anunțe Israelul dacă se îndrăgostesc de...

Vizitatorii străini din Cisiordania trebuie să anunțe Israelul dacă se îndrăgostesc de palestinieni

Vizitatorii străini din Cisiordania trebuie să anunțe Israelul dacă se îndrăgostesc de palestinieni / Foto: printscreen

Un nou regulament, care urmează să intre în vigoare luni, prevede ca străinii să notifice unitatea Ministerului Apărării din Israel în termen de 30 de zile dacă „formează un cuplu” – coabitează, se logodesc sau se căsătoresc cu palestinieni.

Noile reguli israeliene care urmează să intre în vigoare săptămâna viitoare impun străinilor care intră în Cisiordania să declare dacă au „format un cuplu” cu un palestinian și dacă au o relație cu acesta, alături de alte noi restricții care ar putea îngreuna vizitele viitoare ale cetățenilor străini.

Relația trebuie notificată în termen de 30 de zile

Regulile – care nu se aplică celor care vizitează coloniile israeliene din Cisiordania – ar trebui să intre în vigoare luni, după ce au fost amânate de două ori din cauza unor contestații juridice.

Noul regulament a fost redactat de COGAT, organismul Ministerului Apărării responsabil cu afacerile civile palestiniene. Conform reglementărilor, publicate pentru prima dată în februarie, un străin căsătorit (ă) cu un palestinian, care intenționează să se căsătorească cu cetățean palestinian sau să intre într-o relație cu unul, trebuie să notifice COGAT, informează The Times of Israel.

În plus, în cazul în care relația începe după ce un străin ajunge în Cisiordania, acesta trebuie să notifice autoritățile israeliene în termen de 30 de zile de la logodnă, nuntă sau de la începerea coabitării – „oricare dintre acestea are loc mai întâi”.

În același timp, trebuie depusă o cerere la Autoritatea Palestiniană pentru oficializarea statutului, stipulează noile reglementări. Dacă statutul lor de relație nu este oficializat în termen de 90 de zile, atunci permisul israelian va expira, iar străinul va fi obligat să părăsească imediat țara, potrivit normelor.

Indiferent de formalizarea statutului lor, permisul israelian poate fi prelungit doar pentru o perioadă de până la 27 de luni. După care, străinul va trebui să părăsească țara pentru o perioadă de reflecție de șase luni.

De asemenea, normele prevăd că deținătorii de pașapoarte străine – inclusiv palestinienii care locuiesc în străinătate – care intenționează să viziteze Cisiordania (cu excepția așezărilor), nu vor mai putea obține vize la sosirea pe Aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, ci vor trebui să le solicite cu cel puțin 45 de zile înainte.

Reguli deja criticate

Măsurile vor impune, de asemenea, restricții semnificative în ceea ce privește capacitatea străinilor de a studia, de a face voluntariat sau de a lucra în Cisiordania, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru programele de schimb de studenți derulate, printre altele, de Uniunea Europeană.

Noile reguli vor priva „mii de familii palestiniene de dreptul de a trăi împreună fără întrerupere și de a duce o viață de familie normal”, a declarat HaMoked, grupul israelian pentru drepturile omului care a condus apelul la Curtea Supremă împotriva acestor măsuri.

Directorul HaMoked, Jessica Montell, a declarat că dreptul umanitar internațional dă dreptul Israelului, în calitate de „forță de ocupație” în Cisiordania, să acționeze în numele securității sale și „pentru bunăstarea populației locale”. Dar ea a spus că noile reglementări nu au „nimic de-a face cu niciuna dintre acestea” și că scopul Israelului este de a „restricționa creșterea populației palestiniene prin reunificarea familiilor”.

author avatar
Tudor Borcea
134 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger