AcasăȘTIRI EXTERNEVizele și pașapoartele de aur: un regim contra cost de peste 20...

Vizele și pașapoartele de aur: un regim contra cost de peste 20 de miliarde de euro

Peste 130.000 de persoane au obținut cetățenia sau rezidența în Europa contra cost. Regimul care persistă într-o duzină de țări ale Uniunii este tot mai criticat și unele guverne se îndepărtează de el.

Marea Britanie tocmai a decis să oprească vizele de aur pentru a „aborda finanțarea ilegală” din Rusia, potrivit ministrului de Externe Liz Truss.

Aceste programe continuă să înflorească în Europa, chiar dacă unele state intenționează să le restricționeze accesul.

Bulgaria, de exemplu, a anunțat recent că vrea să renunțe în viitor la “pașapoartele de aur” de care au beneficiat încă din 2013 sute de persoane venite din Rusia, China și Orientul Mijlociu.

Dar Sofia renunță la aceste pașapoarte din alt motiv. Proiectul de lege urmărește mai ales să intre în bunăvoința Comisiei Europene, care a avertizat în repetate rânduri că țările care acordă drepturi de ședere împotriva investițiilor expun Uniunea Europeană la riscuri de spălare a banilor și de securitate. Mai important, notează AFP, Bulgaria intenționează să-și sporească șansele de a intra în spațiul Schengen.

Douăsprezece state din Uniunea Europeană oferă astăzi aceste programe de rezidență pentru investiții străinilor înstăriți, fiecare în funcție de sume și opțiuni diferite, cumpărare de acțiuni, obligațiuni sau imobile, cu drepturi echivalente cu cele ale oricărui cetățean european.

Trei dintre acestea, Bulgaria, Cipru și Malta, facilitează în mod direct un pașaport –contra unor sume importante.

Spălarea banilor și evaziunea fiscală

În octombrie 2020, Comisia Europeană a deschis două proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Maltei și Ciprului pentru vizele lor de aur.

Executivul de la Bruxelles a susținut că acordarea naționalității și, prin urmare, a cetățeniei europene în schimbul unei plăți sau investiții „compromite însăși esența cetățeniei UE și subminează integritatea acesteia”.

Au fost subliniate și “riscurile de spălare a banilor, evaziune fiscală și corupție pe care aceste vize de aur le creează în mod inevitabil”. Ulterior, Cipru s-a angajat să-și întrerupă programul prin procesarea doar a cererilor depuse înainte de noiembrie 2020.

Portugalia, la rândul ei, a restricționat accesul la vize la începutul anului trecut, interzicând acum achiziționarea de imobile în Lisabona și Porto, unde piața este foarte strânsă, spre marea supărare a rezidenților portughezi.

Venituri de peste 21,8 miliarde de euro

În total, de la începutul anilor 2010, peste 130.000 de persoane au obținut cetățenia sau rezidența europeană grație acestor scheme ale căror venituri au crescut de-a lungul timpului și au adus în total peste 21,8 miliarde de euro!

Parlamentul European a finalizat un nou raport pe acest subiect, adoptat săptămâna trecută de  Comisia pentru Libertăți Civile și care va fi supus votului europarlamentarilor în cadrul sesiunii din martie.

“Pașapoartele de aur prezintă riscuri serioase de securitate și ar trebui eliminate treptat”, spun autorii raportului.

Mai multe controale

În ceea ce privește „vizele de aur”, care acordă „doar” un drept de ședere și, prin urmare, ar prezenta un grad mai mic de gravitate, acestea trebuie reglementate și armonizate.

Comisia Europeană s-a angajat să impună “mai multe controale asupra beneficiarilor”, verificând implicarea lor în investițiile promise.

„Drepturile conferite de cetățenia europeană, precum dreptul de a circula și de a locui liber în UE, nu ar trebui să devină niciodată o marfă ca oricare alta”, a precizat Parlamentul European.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
582 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa vina la noi, ca le dam pe bani de buzunar. Buzunarul se stie al cui… nuuuuoooo a statului NU.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger