AcasăȘTIRI EXTERNE„Virajul ecologic” al Germaniei, în minele de cărbune. Minciunile Berlinului și gazul...

„Virajul ecologic” al Germaniei, în minele de cărbune. Minciunile Berlinului și gazul lui Putin

„Virajul ecologic” al Germaniei, în minele de cărbune. Minciunile Berlinului și gazul lui Putin / Foto: printscreen

Confruntată cu recentele reduceri ale livrărilor de gaz rusesc, Germania se va orienta către cărbune, în ciuda promisiunilor făcute ecologiștilor.

Mai mult cărbune pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Confruntat cu recenta scădere a livrărilor de gaz din Rusia, guvernul german va lua măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea, chiar dacă acest lucru înseamnă să recurgă masiv la cărbune.

Renunțarea la cărbune, vorbe-n vânt

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat.

Guvernul reacționează la anunțurile din această săptămână privind mai multe reduceri ale livrărilor de gaze de către compania rusă Gazprom prin Nord Stream1, pe fondul tensiunilor dintre țările occidentale și Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Această decizie reprezintă o răsturnare de situație pentru guvernul de coaliție, care a promis că va renunța la cărbune până în 2030.

„Este amar, dar este esențial să reducem consumul de gaze”, a reacționat ministrul Economiei Verzi, Robert Habeck, într-o declarație. Pachetul de măsuri anunțat duminică include, de asemenea, un sistem de „licitație” pentru vânzarea de gaze către industrie, care, în opinia Berlinului, va contribui la reducerea consumului în puternicul sector industrial german.

35% din gaze sunt din Rusia

De asemenea, ar trebui rezervate noi credite de la banca de stat KfW pentru a se asigura că rezervoarele de gaz ale țării, care în prezent sunt în proporție de 56%, sunt umplute. „Securitatea aprovizionării este garantată”, dar „situația este gravă”, a rezumat Robert Habeck, scrie Le Point.

Săptămâna aceasta, Gazprom a redus livrările prin Nord Stream cu 40% și apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică. Pentru guvernul german, însă, este vorba de o „decizie politică”, menită să influențeze lupta dintre Moscova și țările occidentale în legătură cu războiul din Ucraina. În ciuda conflictului, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporție era de 55% înainte de februarie.

author avatar
Tudor Borcea
661 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger