AcasăȘTIRI EXTERNEViolențele din Brazilia. Jair Bolsonaro își pune cenușă-n cap: „Toată lumea...

Violențele din Brazilia. Jair Bolsonaro își pune cenușă-n cap: „Toată lumea face unele greșeli acasă” – VIDEO

Violențele din Brazilia. Jair Bolsonaro își pune cenușă-n cap: „Toată lumea face unele greșeli acasă” - VIDEO/ Foto: printscreen

O înregistrare video publicată luni îl arată pe fostul președinte de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, descriind evenimentele din 8 ianuarie ca fiind „incredibile”, „deplângând ce s-a întâmplat”, într-o discuție cu susținătorii săi din Florida, după ce a părăsit Brazilia la sfârșitul anului.

Videoclipul durează mai puțin de două minute și îl arată pe fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro discutând cu persoane care par a fi susținători ai săi.

„Deplâng ceea ce s-a întâmplat”

Într-un fragment postat online luni de site-ul de știri Metropoles, Bolsonaro, care se află în Florida, SUA, după ce a părăsit Brazilia la 30 decembrie, cu două zile înainte de predarea puterii succesorului său de stânga Luiz Lula de Silva, amintește de devastarea, la 8, ianuarie a clădirilor puterii din capitala Brasilia de către susținătorii extremei drepte, scrie Le Monde.

„Deplâng ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Bolsonaro, calificând evenimentele drept „incredibile”. În acea zi, mii de persoane identificate drept bolsonariști au invadat sediile președinției, Congresului și Curții Supreme, refuzând să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale în care a câștigat Lula. Violențele au adus aminte de asaltul Capitoliului SUA de către susținătorii lui Donald Trump, catalizați de acesta, după ce a pierdut alegerile în favoare lui Joe Biden – Trump susținând și acum, fără dovezi, că acestea au fost „furate”.

În imaginile difuzate luni, despre care Metropoles a precizat că au fost filmate „la ușa casei în care locuiește Bolsonaro, în Orlando, SUA”, susținătorii îl sfătuiesc să nu se întoarcă în Brazilia, unde Curtea Supremă l-a inclus recent într-o anchetă pentru rolul său în insurecție.

În timpul revoltelor au fost distruse infrastructuri, opere de artă și mobilier, care fac parte din patrimoniul național. Peste 1.100 de persoane sunt în continuare arestate pentru ceea ce guvernul Lula, care a preluat mandatul la 1 ianuarie, numește „terorism”.

„Toată lumea face unele greșeli acasă”

„Toată lumea face unele greșeli acasă”, inclusiv membrii guvernului, a spus Bolsonaro, explicând că în timpul mandatului său „fiecare zi a fost o zi de luni”.

În timp ce Joe Biden și-a oferit „sprijinul său de neclintit” pentru democrația braziliană într-un apel către Lula, unii aleși americani doresc ca Washingtonul să meargă mai departe și să-l expulzeze pe Jair Bolsonaro din SUA.

„Teroriștilor interni și fasciștilor nu trebuie să li se permită să folosească modelul Trump pentru a submina democrația”, a scris democratul Joaquin Castro pe Twitter. „Lui Bolsonaro nu ar trebui să i se ofere adăpost în Florida, unde se ascunde de răspundere”, a adăugat el.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că SUA nu au primit o solicitare din partea Braziliei cu privire la Jair Bolsonaro, dar că ar trata „cu seriozitate” o astfel de cerere.

author avatar
Tudor Borcea