AcasăȘTIRI EXTERNEViolențele din Brazilia. Fostul președinte Jair Bolsonaro, în ancheta Curții Supreme

Violențele din Brazilia. Fostul președinte Jair Bolsonaro, în ancheta Curții Supreme

Violențele din Brazilia. Fostul președinte Jair Bolsonaro, în ancheta Curții Supreme / Foto: printscreen

Curtea Supremă a Braziliei va judeca responsabilitatea fostului șef de stat Jair Bolsonaro în evenimentele din 8 ianuarie, în special din cauza difuzării unei înregistrări video de contestare a rezultatului alegerilor prezidențiale.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro se află în vizorul justiției pentru rolul său în atacarea instituțiilor naționale de către susținătorii extremei drepte.

Avocații lui Bolsonaro: „Nici o implicare în violențe”

Judecătorul Curții Supreme Federale, Alexandre de Moraes, a anunțat vineri, că îl include pe fostul șef de stat în ancheta privind evenimentele din capitala Brasilia din 8 ianuarie. Parchetul general ceruse anterior în cursul zilei ca fostul șef de stat să fie anchetat pentru a clarifica rolul său în luarea cu asalt a palatului prezidențial, a tribunalului federal și a Congresului din capitală de către mii de manifestanți „bolsonariști”.

Parchetul a dorit o anchetă „care să încerce să clarifice instigarea și stăpânirea morală a actelor antidemocratice care au dus la episoade de vandalism și violență în Brasilia”.

Jair Bolsonaro, care a fost învins la limită de candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a „incitat public la executarea unei infracțiuni” prin postarea unui videoclip pe rețelele de socializare „punând la îndoială corectitudinea alegerilor prezidențiale din 2022”, a explicat parchetul într-un comunicat.

Videoclipul a fost publicat la două zile după invadarea violentă a sediilor președinției, Congresului și Curții Supreme Federale de către mii de bolsonariști, iar apoi a fost șters, a reamintit procuratura, dar ar putea furniza „o legătură de probă” care să justifice „o anchetă globală asupra faptelor comise înainte și după 8 ianuarie 2023” de Jair Bolsonaro.

Fostul președinte, care se află în prezent în Statele Unite, „nu a avut niciodată cea mai mică legătură sau implicare cu aceste mișcări”, au precizat avocații săi într-un comunicat), atribuind violențele de la Brasilia unor elemente „infiltrate”, scrie Le Monde.

Poliția federală a arestat 1.843 de persoane în urma revoltelor care au avut loc la o săptămână după ce președintele de stânga Lula a preluat funcția pentru un al treilea mandat. Cei mai mulți dintre ei se aflau într-o tabără instalată de două luni în fața unui centru de comandă al armatei, unde cereau o intervenție militară pentru a împiedica accederea la putere a lui Lula.

Până miercuri, 1.159 de persoane au fost arestate, iar 684 de persoane în vârstă sau bolnave, părinți de copii mici sau persoane fără adăpost au fost eliberate. Acuzațiile împotriva protestatarilor sunt „terrorism”, „asociere criminal”, „atac la adresa statului democratic”, „participare la o tentativă de lovitură de stat” și „incitare la infracțiuni”.

Anchete la vârf în curs

Judecătorul Moraes a ordonat joi deschiderea unei anchete cu privire la comportamentul guvernatorului districtului federal din Brasilia, Ibaneis Rocha, care a fost suspendat din funcție pentru 90 de zile, și al comandanților de securitate publică din capitală în timpul „actelor teroriste”.

Anchetele sunt în curs de desfășurare împotriva lui Rocha, dar și împotriva lui Fernando de Sousa Oliveira, fost secretar interimar de securitate, Fabio Augusto, comandantul poliției militare din districtul federal, și Anderson Torres, secretar de securitate la Brasilia și fost ministru al justiției sub Jair Bolsonaro.

Torres se află în centrul unor dezvăluiri compromițătoare încă de vineri, după ce la domiciliul său a fost găsit un proiect de decret care ar fi putut permite anularea alegerii lui Lula la președinție. Marți, Moraes a emis un mandat de arestare pe numele lui Augusto și Torres (acesta din urmă se afla în vacanță în SUA în momentul violențelor și a promis că se va întoarce în Brazilia) pentru „omisiune și complicitate”.

author avatar
Tudor Borcea