Cauta

Vine iarnă grea! Până și campionul energetic nuclear al Europei își pierde puterea

Franța se confruntă cu o iarnă de nemulțumire, deoarece problemele adânc înrădăcinate în strategia sa energetică bazată pe centrale nucleare ridică întrebări serioase cu privire la pregătirea pentru lunile mai reci.

O sursă veche de mândrie națională, Franța generează aproximativ 70% din electricitatea sa de la o flotă nucleară de 56 de reactoare – cea mai mare din lume, după SUA – toate exploatate de compania de stat EDF.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din reactoarele nucleare ale EDF au fost oprite în ultimele luni pentru probleme tehnice, în parte datorită întârzierilor în reparații cauzate de pandemia Covid.

Întreruperile au dus la scăderea producției de energie electrică din Franța la un minim al ultimilor aproape 30 de ani, chiar în momentul în care Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.

Prețurile la energia electrică în Franța au atins o serie de maxime istorice în această vară, atingând un nivel amețitor de aproximativ 1.100 de euro pe megawatt/oră la sfârșitul lunii august.

Există temeri  că țara ar putea avea dificultăți în a produce suficientă energie nucleară pentru a-și susține atât propriile nevoi, cât și pe cele ale vecinilor săi în lunile următoare.

Franța nu numai că și-a pierdut poziția de cel mai mare exportator de energie electrică al Europei în acest an, dar  și a importat de fapt mai multă energie – din Marea Britanie, Germania și Spania –  decât a exportat.

Declinul producției franceze de energie  a reînnoit criticile la adresa strategiei sale de energie nucleară într-un moment în care mulți alții din Europa apelează la energia atomică ca înlocuitor pentru deficitul de gaz rusesc.

„Este important de spus că, dacă Franța are o problemă nucleară, Europa are și ea o problemă în ceea ce privește energia electrică”, a declarat pentru CNBC Alexandre Danthine, analist la  Aurora Energy Research.

Germania, care inițial plănuia să închidă cele trei reactoare rămase până la sfârșitul anului, a decis să amâne renunțarea la energia nucleară pentru a consolida aprovizionarea cu energie în această iarnă.

Între timp, Regatul Unit încearcă să își sporească producția de energie nucleară, iar UE a inclus energia nucleară pe lista sa de investiții „verzi”.

Ultimele stiri

  • Călătorul aerian = vaca de muls a companiilor low cost!
  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Exit mobile version