AcasăȘTIRI EXTERNEVin vremuri grele. BCE sună alarma la băncile europene!

Vin vremuri grele. BCE sună alarma la băncile europene!

Banca Centrală Europeană le-a spus  creditorilor din zona euro să se pregătească pentru o perioadă de turbulențe din cauza impactului economic al războiului din Ucraina și a creșterii rapide a ratelor dobânzilor, care sporesc volatilitatea pe piețe.

“Autorităţile de supervizare le spun acum băncilor să-şi reevalueze aşteptările, inclusiv cât de mult capital au la dispoziţie. Am cerut băncilor să-şi reevalueze proiecţiile şi traiectoriile privind capitalul, în contextul noului cadru macroeconomic, luând în considerare şi scenariile adverse”, a precizat Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, într-un interviu acordat publicaţiei italiene Repubblica.

Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.

Scumpirea energiei și a materiilor prime, care stimulează inflația și încetinește creșterea, “întunecă perspectivele de îmbunătățire a marjelor bancare create  prin creșterea ratelor dobânzilor”.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul crizei sanitare.

Oficialul BCE a menționat că băncile au arătat rezilienţă în 2021 şi continuă să-şi cureţe bilanţurile, în pofida creşterii numărului companiilor care au intrat în incapacitate de plată în ultimele trei luni din 2021, când s-a renunţat la măsurile de stimulare economică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
785 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger