AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban: Ungaria nu îşi va schimba politica privind migraţia, în ciuda...

Viktor Orban: Ungaria nu îşi va schimba politica privind migraţia, în ciuda justiției UE

Viktor Orban: Ungaria nu îşi va schimba politica privind migraţia, în ciuda justiției UE

Ungaria nu își va schimba legile controversate privind imigrația, în ciuda unei decizii a Curții de Justiție a UE a declarat marți, 21 decembrie, premierul Viktor Orban, intensificându-și campania naționalistă înaintea alegerilor naționale strâns disputate care vor avea loc la începutul anului viitor.

Orban a spus că migraţia și drepturile persoanelor LGBTQ, două chestiuni care au provocat un conflict între Ungaria și Uniunea Europeană, vor domina agenda, în contextul în care partidul său de dreapta, Fidesz, se pregăteşte pentru primele alegeri de după 2010.

Lupta privind standardele democratice a dus la înghețarea finanțării UE pentru redresare către Ungaria, complicând calea lui Orban către realegere, deoarece economia se bazează în mare măsură pe fonduri pentru a finanța investițiile și pentru a stimula creșterea.

În tandem cu Polonia

Premierul, în vârstă de 58 de ani, se confruntă cu o opoziție unită, deoarece inflația atinge un maxim din ultimii 14 ani, economia se îndreaptă către o încetinire, iar deficitul bugetar a crescut la niveluri record din cauza cheltuielilor mari preelectorale, scrie Reuters.

La începutul acestei luni, Curtea Constituţională din Ungaria a evitat o decizie privind primatul legislaţiei Uniunii Europene în judecarea unei măsuri controversate a guvernului împotriva migraţiei, după ce o hotărâre similară a Poloniei a produs o undă de şoc în UE.

La începutul lunii decembrie, Curtea Constituţională din Ungaria a evitat o decizie privind primatul legislaţiei Uniunii Europene în judecarea unei măsuri controversate a guvernului împotriva migraţiei, amânând amplificarea crizei cu Bruxellesul, după ce o hotărâre similară a Poloniei a produs o undă de şoc în UE.

Curtea Constituţională a analizat o contestaţie înaintată de guvernul Orban faţă de o decizie a CJUE conform căreia Budapesta a încălcat legislaţia comunitară atunci când a expulzat refugiaţi peste graniţa cu Serbia.

„Nu vom schimba și nu vom lăsa pe nimeni să intre”

Curtea a declarat că Budapesta are dreptul să-și aplice propriile măsuri în zonele în care UE nu a luat încă măsuri adecvate pentru implementarea comună a regulilor UE, precum și pentru a-și proteja identitatea națională, ceea ce Orban a considerat drept justificare a politicilor sale.

„Guvernul a decis că nu vom face nimic pentru a schimba sistemul de protecție a frontierei”, a declarat Orban într-o conferință de presă. „Vom menține regimul existent, chiar dacă instanța europeană ne-a ordonat să-l schimbăm”. „Nu-l vom schimba și nu vom lăsa pe nimeni să intre”

Orban, a cărui atitudine anti-imigrație a sporit sprijinul pentru Fidesz după criza migranților din 2015, a mai spus că va continua și cu o altă problemă contestată, un referendum privind drepturile LGBTQ în perioada premergătoare alegerilor.

Orban se prezintă drept apărătorul valorilor tradiționale maghiare împotriva „ideologiei LGBT”. În cadrul referendumului, maghiarii vor fi întrebați dacă susțin organizarea de ateliere de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă consideră că procedurile de reatribuire a genului ar trebui „promovate” în rândul copiilor.

Orban a mai spus la conferința de presă că Ungaria a comandat 9,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, la câteva zile după detectarea primelor cazuri de Omicron. Comisia Europeană a aprobat deja aderarea Ungariei la achiziția UE de vaccinuri Pfizer.

author avatar
Tudor Borcea
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger