AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban şi-a folosit "farmecele" asupra Comisiei Europene. Şi a primit o...

Viktor Orban şi-a folosit „farmecele” asupra Comisiei Europene. Şi a primit o super-veste

viktor orbanViktor Orban şi-a folosit "farmecele" asupra Comisiei Europene. Şi a primit o super-veste

Ungaria a mai primit o şansă la banii de la PNRR. Aflat în conflict deschis cu Comisia Europeană după ce a instituit o lege anti-LGBT, Viktor Orban a reluat dialogul cu şefii de la Bruxelles.

Comisia Europeană şi Ungaria au convenit asupra prelungirii până la sfârşitul lunii septembrie a termenului de examinare de către executivul comunitar a planului de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei, frânat de dezacordurile privind statul de drept.

Planul ungar de investiţii şi reforme, care permite Ungariei să obţină pentru finanţarea acestora 7,2 miliarde de euro din fondul european de redresare post-pandemie ”Next Generation EU”, ar fi trebuit aprobat de Comisie până pe 12 iulie, conform termenului de două luni prevăzut de procedură.

Guvernul maghiar, tare pe poziţie

Totuşi, ”încă rămân de clarificat multe puncte”, pe fondul tensiunilor cu Budapesta asupra unei noi legi ungare care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli. În pofida criticilor Comisiei Europene asupra acestei legi, guvernul condus de Viktor Orban refuză să o retragă şi în plus a convocat un referendum pe acest subiect.

CE susţine că refuzul ei de a valida PNRR-ul ungar nu are nicio legătură cu respectiva lege, ci cu lipsa de transparenţă a contractelor publice, combaterea insuficientă a corupţiei sau lipsa independenţei sistemului judiciar, vechi motive de dispută între Budapesta şi Bruxelles.

Guvernul de la Budapesta ”nu-şi făcea iluzii în legătură cu aşa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni”, a adăugat Hidveghi, făcând referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, lege criticată la Bruxelles şi de lideri vest-europeni.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a reacţionat şi ea după declaraţiile comisarului Reynders, menţionând într-o postare pe Facebook că executivul comunitar ”şantajează” Ungaria din cauza respectivei legi.

author avatar
Andrei Ștefan
1.087 afisari

11 COMENTARII

  1. Ce spuneam zilele trecute despre unguri ??? Ca nemtii nu uita si-i vor ajuta. Uite ca deja se-ntampla. N-au facut degeaba cateva sute de ani politica la umbra Vienei…

  2. Au jucat „la mai mare”,iar cel dotat a castigat.Al nostru s a incadrat la o sepcuta pentru tartacuta!

  3. Cel dotat a castigat jumatatea lui 5 , daca pierde alegerile de la anul o sa aiba mari probleme cu Justitia , pentru coruptie .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger