AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban, mai tare decât Attila. Cucerește Kazahstanul și impune predarea limbii...

Viktor Orban, mai tare decât Attila. Cucerește Kazahstanul și impune predarea limbii maghiare

Viktor Orban, mai tare decât Attila. Cucerește Kazahstanul și impune predarea limbii maghiare/ Foto: Facebook

Sub sloganul „deschiderii spre Est”, autoritățile maghiare își creează și își întăresc din ce în ce mai mult legăturile cu Asia Centrală. În special, cu Kazahstanul, chiar dacă stabilirea acestor legături este un drum presărat cu controverse.

Kazahstanul a cunoscut în ultimii ani o creștere economică rapidă, fiind și o sursă sursă importantă de importuri de petrol în UE. Ungaria, ca și alte țări europene, este atrasă de noi posibilități în regiunea central-asiatică.

„Kazahstanul este dovada vie că nu există o criză mondială”, declara premierul maghiar Viktor Orban, în urmă cu ani, după ce s-a întors din capitala kazahă, Astana.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, inclusiv denumirea Astanei, care acum se cheamă Nur-Sultan, în onoarea președintelui Nursultan Nazarbaev.

Însă Ungaria persistă în ofensiva sa economică în această țară uriașă, cel mai mare stat fără ieșire la mare și a noua țară din lume ca mărime a suprafeței ocupate.

„Cooperarea kazaho-maghiară ilustrează foarte bine, de ce şi cum a devenit deschiderea Ungariei către Est, care a început acum 11 ani, o poveste de succes – a declarat, marţi, ministrul afacerilor Externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său kazah, organizată în capitala Kazahstanului.

Șeful diplomației maghiare a ilustrat cu destule amănunte și dedesubturi această „poveste de succes”. El a spus că cele două ţări îşi bazează relaţiile pe respectul reciproc şi nu vor să dea lecţii una alteia, nu se amestecă în treburile interne ale celeilalte. Ungaria și Kazahstan pun accentul pe măsurile necesare pentru cooperarea economică şi corporativă, din care economiile ambelor ţări au beneficiat foarte mult în ultima, a precizat Szijjarto.

Importanţa cooperării internaţionale nu a fost niciodată mai mare decât acum, în perioada pandemiei Covid-19, astfel, în timp ce valoarea comerţului mondial a scăzut cu 9% anul trecut din cauza epidemiei, Ungaria a reuşit să-şi mărească exportul către Kazahstan cu 58%, depăşind cifra de 165 de milioane de dolari.

Industria pharma și animale vii

Această creştere s-a datorat în principal faptului că Ungaria a dublat exportul industriei sale farmaceutice, iar exportul de animale vii s-a triplat, a explicat Peter Szijjarto.

Eximbank a deschis o linie de credit de 170 de milioane de dolari în Kazahstan, cu scopul de a creşte şi mai mult activitatea de cooperare între companiile ungare şi kazahe, iar banca a deschis o reprezentaţie la Nur-Sultan. „În ultima perioadă am putut asista la numeroase succese ale comerţului exterior ungar pe piaţa kazahă”, a afirmat ministrul.

Gedeon Richter dă pilule la tot kazahul

Compania Gedeon Richter, cel mai mare producător de produse farmaceutice din Ungaria, comercializează deja 98 de medicamente şi se aşteaptă anul acesta la o cifră de afaceri de 24 de milioane dolari în Kazahstan anul acesta, este prezentă în fiecare regiune kazahă, cu peste 100 de angajaţi, şi ocupă locul 18 după poziţia pe piaţă.

Enexio, o companie ungară care deţine brevetul sistemului frigorific Heller-Forgó, construieşte în Kazahstan un sistem de răcire pentru centrale electrice, în cadrul unui program de 4 milioane de dolari.

Kukuruz cu frunza-n sus

Exportul bovinelor din Ungaria se desfăşoară neîntrerupt spre Kazahstan, unde a început şi producţia de seminţe de porumb ungureşti.

În plus, sunt în curs de pregătire paturile care urmează să fie livrate la spitale din Nur-Sultan, iar dezvoltarea bursei de valori kazahă a beneficiat de asemenea, în ultimii ani, de o implicare foarte serioasă a profesioniştilor ungari în domeniul financiar, scrie MTI.

Ungaria ar dori să adere la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, pentru a obţine noi fonduri în vederea sprijinirii participării cu şi mai mult succes a companiilor ungare pe pieţele eurasiatice. Guvernul kazah sprijină Ungaria în acest sens, a spus ministrul maghiar de Externe.

El a adăugat că Wizzair va relua în iunie zborurile între Budapesta şi Nur-Sultan, dar intenţionează să lanseze şi un zbor între Budapesta şi Beijing cu escală în Nur-Sultan.

Predarea limbii maghiare începe din septembrie

Potrivit ministrului Szijjarto, cele două ţări au făcut progrese mari şi în domeniul educaţiei, anul acesta deja 1484 de studenţi kazahi au concurat pentru cele 250 de locuri care le sunt oferite în învăţământul superior ungar. Astfel, peste 1000 de studenţi kazahi vor studia la universităţi maghiare. S-a inaugurat lectoratul maghiar la cea mai importantă universitate kazahă, Universitatea Eurasiatică din Nur-Sultan, unde predarea limbii maghiare va începe din septembrie, a anunţat Szijjarto.

El a explicat că dezvoltarea relaţiilor cu Eurasia a devenit în mod clar un interes european, Asia Centrală având un rol important în acest sens, iar în cadrul acesteia Kazahstanul este unul dintre principalii actori. Prin urmare, Ungaria sprijină ferm dezvoltarea
cooperării între Uniunea Europeană şi Kazahstan, susţinând şi facilitarea obţinerii vizelor.

Tot la minoritatea persecutată ajungem

Ungaria salută faptul că fostul ministru kazah de externe, Kairat Abdrahmanov, a devenit Înaltul Comisar pentru Minorităţile Naţionale al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), deoarece el îşi asumă sarcinile în mod corect din punctul
de vedere al comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică şi înţelege procesele care se desfăşoară acolo.

El vede abuzurile permanente care afectează minoritatea naţională maghiară, a spus Peter Szijjarto.

„Cele două popoare sunt frați”

Ministrul de externe kazah, Mukhtar Tileuberdi a declarat la conferinţa de presă că Ungaria este un aliat apropiat al Kazahstanului şi singura ţară din Europa Centrală şi de Est care
este şi un partener strategic al acestuia. „Cele două popoare sunt fraţi”, a declarat el. „Între statele noastre nu există diferenţe de opinie şi avem poziţii identice cu privire la cele mai
importante chestiuni internaţionale”, a spus el. Ungaria susţine toate iniţiativele Kazahstanului pe scena internaţională, ceea ce creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea relaţiilor, a adăugat ministrul.

Tileuberdi a mulţumit Ungariei pentru că a ajutat 400 de cetăţeni kazahi să se întoarcă acasă la începutul pandemiei, precum şi pentru ajutorul umanitar acordat Kazahstanului, în decembrie trecut, de către compania farmaceutică Gedeon Richter (sic).

 

author avatar
Tudor Borcea
534 afisari

1 COMENTARIU

  1. E, i-ar pute lui sa fie Atila Hunul si sa prade Roma. A luat kazacii ca mai gaz mai mac de tras pe nas mai ne amintim cum era pe cai…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger