AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban i-a dat o "palmă" şi lui Vladimir Putin: singurul lider...

Viktor Orban i-a dat o „palmă” şi lui Vladimir Putin: singurul lider european care a mers la înmormântarea lui Gorbaciov

Viktor OrbanViktor Orban critică dur sprijinul european pentru Ucraina: „Cine ajută Ucraina, cine transportă arme și cine antrenează soldați este în război cu Rusia”

Viktor Orban, singurul politician european de rang înalt care duce tratative cu Rusia pentru livrări de gaze ruseşti, s-a deplasat sâmbătă dimineaţa la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihai Gorbaciov.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat ungar pentru comunicare şi relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs.

Mii de ruşi au mers la funeralii

Presa internațională notează că sunt mii de persoane la coadă, pentru un ultim rămas bun de la fostul lider al URSS. Din delegația ungară condusă de Viktor Orban fac parte politicianul FIDESZ Tamas Deutsch, istoricul Maria Schmidt, directorul politic Balázs Orbán și avocatul și politicianul Imre Kónya, conform MTI.

Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei „lungi şi grave maladii”, potrivit spitalului unde fusese îngrijit. Mihail Gorbacov a marcat istoria, grăbind, în pofida dorinţei sale, destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce încerca să o salveze cu reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece. Budapesta a fost eliberată de armata roşie în 1945, iar Ungaria a trecut apoi sub dominaţie sovietică.

Orban îl va evita pe Putin

Kremlinul a anunţat sâmbătă că nu este prevăzută o întrevedere între Vladimir Putin şi premierul ungar Orban.

„Din informaţiile noastre, el (Viktor Orban) va veni doar pentru a-şi lua rămas bun de la Gorbaciov. Nu a existat nicio cerere pentru convorbiri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Nu e o surpriză faptul că Putin i-a refuzat lui Gorbaciov onorurile unor funeralii de statul și a evitat să vină la ceremonia de sâmbătă, sub pretextul că programul său încărcat nu-i permite să participe.

author avatar
Andrei Ștefan