AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban, curtat de Franța. Macron vine la Budapesta, la „un partener...

Viktor Orban, curtat de Franța. Macron vine la Budapesta, la „un partener european”

Viktor Orban, curtat de Franța. Macron vine la Budapesta, la „un partener european”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, se întâlnește luni, 13 decembrie, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu care are divergențe numeroase dar care poate fi un aliat pe subiecte precum investițiile, energia nucleară sau apărarea europeană.

Această vizită, prima a unui șef de stat francez din 2007, are loc în cadrul unui summit al țărilor grupului Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia).

„Trebuie să lucrăm împreună”

„Este un adversar politic, dar un partener european”, a subliniat Macron (…) „Oricare ar fi sensibilitățile noastre politice, alegerile noastre, trebuie să lucrăm împreună pentru Europa noastră”.

„Este foarte clar că pe subiectul statului de drept vor exista neînțelegeri, dar cred că pe subiectele suveranității, pe subiectul modelului de creștere și pe subiecte multiple, poate exista și capacitatea de a găsi compromisuri utile”, a adăugat el.

Viktor Orban a fost însă adesea citat de Emmanuel Macron ca lider al unei tabere naționaliste și suveraniste în UE, în fața căreia se opun „progresiștii” eurofili.

Alături de Polonia, Ungaria a adoptat mai multe legi contestate la Bruxelles, în special un text care interzice reprezentarea homosexualității în rândul celor sub 18 ani. Și, ca și Varșovia, Budapesta contestă supremația dreptului european asupra dreptului național.

Ca răspuns, Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri împotriva ccelor două țări pentru subminarea statului de drept și a valorilor UE, în special un mecanism de „condiționalitate” a ajutorului european, care blochează plata subvențiilor de relansare economică.

Doi susținători ai energiei nucleare

Dar aceste subiecte „ nu sunt neapărat legate” de acorduri care pot fi găsite pe tema suveranității digitale, întărirea Europei apărării, unui buget european de investiții sau chiar pe alianțe industriale, a susținut președinția franceză, scrie France 24.

Cei doi lideri au găsit deja un teren comun când Emmanuel Macron l-a primit pe Viktor Orban în octombrie 2019, în special în ceea ce privește protecția frontierelor și necesitatea apărării europene.

În ciuda diferențelor dintre liberalul Macron și conservatorul Orban, există puncte importante de cooperare, de exemplu în ceea ce privește politica energetică între acești doi susținători ai energiei nucleare.

Palatul Elysee, însă, a dat asigurări că președintele francez va vorbi despre puncte de dezacord și „nu are obiceiul de a se eschiva”, în timp ce comunitatea maghiară LGBT+ i-a cerut să evoce chestiunea minorităților sexuale în timpul întâlnirii sale cu Orban.

Primindu-l pe Emmanuel Macron, după ce le-a întins recent covorul roșu lui Marine Le Pen sau lui Eric Zemmour, două personalități franceze de extremă-dreapta care candidează pentru președinție, „Viktor Orban își poate demonstra importanța europeană” cu mult peste greutatea țării sale de 9,8 milioane de locuitori”, explică Eszter Petronella Soos, politolog maghiar specializat în Franța.

author avatar
Tudor Borcea
3.037 afisari

1 COMENTARIU

  1. Emanuel daca vrea sa scape de submarinele alea venea la noi le luam in lizing si ne scapa si 1-2 Mistrale portelicoptere franceze. Hungurii nu au pe unde sa mearga cu ele. Prin stepe prin ciulini.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger