AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban condiționează din nou UE. Ungaria a stabilit prețul pentru a...

Viktor Orban condiționează din nou UE. Ungaria a stabilit prețul pentru a renunța la petrolul rusesc

viktor orbanViktor Orban a reiterat poziția Ungariei în conflictul din Ucraina. Mesajul său este clar: „Nu vrem să trimitem soldați sau arme”

Ungaria a reevaluat suma de care are nevoie pentru a renunța la petrolul rusesc, pe fondul presiunilor venite dinspre țările din blocul comunitar.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a spus miercuri că ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro pentru a renunța la țițeiul din Rusia.

Ungaria avansase suma de 18 miliarde euro

„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar.

Această sumă este cu mult mai mică față de cea pe care chiar Szijjarto o avansase luni, de 18 miliarde de euro, costul transformării structurii energetice a Ungariei.

„Comisia Europeană a creat o problemă şi sperăm să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a spus el luni.

Ungaria se opune embargoului european asupra petrolului rusesc

Ungaria a rămas singura țară care afirmă că se opune unui embargou asupra petrolului rusesc, argumentând cu costul ridicat pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia.

Comisia Europeană şi Ungaria nu au ajuns până acum la un acord privind includerea embargoului asupra petrolului rusesc în noul pachet de sancțiuni pregătite de executivul blocului comunitar, care trebuie aprobate în unanimitate de țările membre.

author avatar
Andreea Vlad