AcasăȘTIRI EXTERNEViktor Orban a primit puteri extinse. Decizie neașteptată a Guvernului Ungariei

Viktor Orban a primit puteri extinse. Decizie neașteptată a Guvernului Ungariei

viktor orban

Guvernul Ungariei își va asuma puteri speciale odată cu instaurarea stării de urgență, pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina.

Imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orban au depus jurământul, în Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, premierul invocând „situația de război” din țara vecină care aduce efecte economice dezastruoase.

Ungaria a declanșat stare de urgență

Guvernul maghiar are nevoie de cadru legal pentru a putea acționa cu facilitatea în actualul context de război, și-a justificat Orban demersul, conform publicației maghiare hvg.hu.

„Lumea este în pragul unei crize economice”, a spus Orban în videoclip, reiterând că „Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a familiilor”.

El a reiterat că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului, să protejeze securitatea financiară a familiilor, ceea ce necesită spațiu de manevră, adică un cadru legal de acțiune, fiind necesară declanșarea Stării de Urgență.

Orban: „Guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid”

Liderul maghiar, care este la al patrulea mandat consecutiv de premier, după alegerile legislative din 3 aprilie, a mai folosit în trecut decretele care îi conferă puteri speciale: o dată din cauza crizei migrației din Europa și mai târziu, în timpul pandemiei de COVID-19.

Instituirea noii stări de urgență îi conferă, în mod similar, guvernului său posibilitatea de a guverna prin decrete. Premierul ungar a precizat că primele măsuri luate în contextul stării de urgență vor fi anunțate miercuri.

Guvernul lui Orban se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina, traduse printr-o inflație anuală de 9,5% și un deficit bugetar care a crescut în primul trimestru din cauza cheltuielilor preelectorale.

author avatar
Andreea Vlad
394 afisari

2 COMENTARII

  1. Orban, un viitor Putin.
    UE ar trebui sa se gandeasca bine.
    Macar de data asta.
    Puterea tampeste pe unii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger