AcasăȘTIRI EXTERNEViitorul guvern al Israelului se joacă la masa verde. Președinele țării intervine

Viitorul guvern al Israelului se joacă la masa verde. Președinele țării intervine

Viitorul guvern al Israelului se joacă la masa verde. Președinele țării intervine

După câteva zile de negocieri și consultări, președintele israelian i-a încredințat marți primului ministru, Benjamin Netanyahu, sarcina de a forma un nou guvern.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost desemnat, marți,  pentru a forma următorul guvern, a doua zi după consultările dintre președintele Reuven Rivlin și partidele alese la alegerile legislative din 23 martie, al patrulea scrutin de acest fel în mai puțin de doi ani.

„Am luat decizia pe baza recomandărilor (partidelor), care indică faptul că Benjamin Netanyahu are cea mai mare posibilitate să formeze un guvern”, a declarat preşedintele Rivlin într-o alocuțiune televizată.

„De aceea am decis să îl însărcinez cu formarea unui guvern”, a adăugat şeful statului Israel.

Impas politic

Alegerile parlamentare de luna trecută au avut ca rezultat un nou impas politic, nici alianța conservatoare a lui Benjamin Netanyahu, nici alianța potențială a rivalilor săi nu au obținut suficiente locuri pentru a dispune de o majoritate parlamentară.

Acest impas a rămas fără o soluție în ciuda discuțiilor-maraton inițiate de Reuven Rivlin cu toate părțile reprezentate în Knesset.

La consultările pe care șeful statului le-a avut luni cu partidele politice, Netanyahu a primit un sprijin mai mare decât contracandidaţii săi, fiind astfel însărcinat de Rivlin să încerce formarea unei coaliţii de guvernare

În timpul consultărilor, Benjamin Netanyahu a primit o recomandare de la 52 dintre cei 120 de aleși ai parlamentului, în timp ce Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid, a câștigat 45 de susținători și Naftali Bennett, liderul partidului de extremă dreapta Yamina, șapte, scrie France 24.

Trei partide, care dețin un total de 16 locuri, au refuzat să aleagă un candidat în timpul discuțiilor cu Reuven Rivlin.

Benjamin Netanyahu i-a cerut recent lui Naftali Bennett și unui alt fost aliat, Gideon Saar, să i se alăture pentru a se  ieși din impas.

Cu toate acestea, Bennett a refuzat să se angajeze ferm de partea lui Netanyahu, cu care are o relație tensionată, iar Saar a indicat că nu vrea să facă parte dintr-un guvern Netanyahu, invocând acuzații de corupție împotriva acestuia.

author avatar
Tudor Borcea
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger