Cauta

Viitorul atac al Ucrainei ar putea câștiga sau pierde războiul

Războiul din Ucraina intră în a treia fază, iar aceasta ar putea fi decisivă.

Prima etapă a fost blitzkrieg-ul eșuat al Rusiei, menit să distrugă statul ucrainean. Faza a doua, care continuă într-un mod dezordonat, a fost forța Moscovei de a ocupa toată zona Donbas de-a lungul graniței dintre Ucraina și Rusia.

Faza a treia va cuprinde o mult așteptată contraofensivă ucraineană în sud, subliniază Bloomberg. Ar putea elimina pericolul unei noi împingeri rusești spre Odesa și ar aduce legăturile de transport ale Rusiei către Crimeea, precum și unele instalații militare cheie de acolo, în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

Dacă Ucraina poate recuceri suficient teritoriu – fără a încerca să facă prea multe – ar putea înclina războiul în mod concludent în favoarea sa. Dacă nu poate, Kievul va avea o iarnă rece în față.

Frigul este, desigur, o parte vitală a strategiei președintelui Vladimir Putin. El crede că timpul încă favorizează Rusia, cel puțin pe termen scurt. Până la sfârșitul acestui an, democrațiile occidentale vor rămâne fără armele și munițiile de care Kievul are nevoie. Și vor fi obosite să injecteze tot mai mulți bani în economia muribundă a Ucrainei.

Între timp, dislocările globale cauzate de întreruperile transporturilor de grâu ucrainean se vor intensifica, chiar dacă noul acord șubred de reluare a exporturilor din portul Odesa de la Marea Neagră se va menține.

Iar Europa va tremura pe măsură ce se instalează iarna și rezervele de gaz se vor diminua – o lipsă pe care Putin o garantează acum prin tăierea fluxurilor de gaz, astfel încât țările europene nu vor avea rezerve adecvate pe măsură ce se apropie vremea rece. Pariul său este că disconfortul economic va determina Occidentul să cedeze.

În aceste condiții, calculează Putin, ajutorul pe care Ucraina l-a primit din partea lumii democratice va scădea; presiunea asupra Kievului pentru a accepta o încetare a focului va crește. Moscova ar putea apoi să revendice victoria pe motiv că ocupă semnificativ mai mult teritoriu ucrainean decât deținea înainte de invazia din 24 februarie.

Rușii ar putea, de asemenea, să folosească acest teritoriu ocupat pentru a se regrupa în vederea unui viitor asalt, fie anul viitor, fie peste câțiva ani, pentru a forța guvernul de la Kiev sau pentru a paraliza ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei prin cucerirea orașului Odesa.

Aceasta ar putea fi o victorie pentru Putin, având în vedere pierderile suferite de Rusia, dar ar fi o catastrofă pentru o Ucraină dezmembrată și abandonată.

Ultimele stiri

  • Horoscop 8 iulie 2025 – Implinirea ta personală va necesita numeroși pași
  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Exit mobile version