AcasăȘTIRI EXTERNEVii și morți. Șeful Hamas, pregătit pentru „negocieri imediate” pentru schimbul de...

Vii și morți. Șeful Hamas, pregătit pentru „negocieri imediate” pentru schimbul de prizonieri cu Israelul

Vii și morți. Șeful Hamas, pregătit pentru „negocieri imediate” pentru schimbul de prizonieri cu Israelul/ Foto Facebook

În timp ce generalul Abbas Kamel, directorul Direcției de informații generale egiptene, a vizitat Gaza, liderul Hamas, Yahya Sinwar, s-a declarat gata să negocieze un schimb de prizonieri cu Israelul, dar a respins orice încercare de a condiționa reconstrucția enclavei de problema captivilor.

Hamas este pregătit pentru „negocieri imediate” pentru realizarea unui schimb de prizonieri cu Israelul, a declarat luni, 31 mai, liderul grupării teroriste care controlează Fâșia Gaza, Yahya Sinwar.

Sinwar a făcut aceste declarații în urma unei întâlniri cu șeful sericiilor egiptene de informații, generalul maior Abbas Kamel. Acesta din urmă a vizitat enclava palestiniană după o serie de întâlniri la Tel Aviv și Ramallah cu înalți oficiali israelieni și palestinieni.

Israel și Hamas au încheiat 11 zile de lupte la începutul acestei luni, în care grupul terorist a lansat mii de rachete în orașele și satele israeliene, iar Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene asupra țintelor teroriste din Fâșia Gaza.

Steagurile egiptene au fluturat în Fâșia Gaza pentru a-l întâmpina pe Kamel, iar autoritățile Hamas au ridicat panouri și afișe în care îi mulțumeau președintelui egiptean Abdel-Fattah el-Sisi pentru sprijinul său pentru realizarea armistițiului cu Tsahal, deși Egiptul a căutat de mult timp să țină la distanță grupul terorist. Și mass-media egipteană este obișnuită să numească Fâșia Gaza „focar terorist”, scrie Times of Israel.

„Chestiunea schimbului de prizonieri a fost abordată în ultima perioadă, dar negocierile s-au întrerupt din cauza situației din Israel”, a spus Sinwar, într-o posibilă referire la frământările politice interne în care este prins premierul Benjamin Netanyahu și alegerile repetate.

Doi vii, doi morți

Hamas ține în captivitate doi civili israelieni – Hisham al-Sayed și Avera Mengistu – precum și cadavrele a doi soldați israelieni, Hadar Goldin și Oron Shaul.

Ultimul schimb major de prizonieri între Israel și Hamas datează din 2011. Într-o decizie controversată, Netanyahu a autorizat eliberarea a 1.027 de prizonieri palestinieni plasați sub înaltă securitate în schimbul soldatului captiv Gilad Shalit.

Unul dintre prizonierii eliberați în timpul schimbului a fost Sinwar, care fusese condamnat la închisoare pe viață pentru crimă. El a jucat un rol cheie în negocierile pentru Shalit, iar unul dintre negociatorii israelieni a spus mai târziu: „cu voia lui, va exista un acord și fără voia lui nu va exista un acord”.

„Scrieți numărul 1.111”

Nu se știe câți prizonieri vor cere Hamas în schimbul celor doi israelieni în viață și a celor morți. După întâlnirea lui Sinwar cu Kamel, liderul Hamas le-a spus misterios reporterilor „să scrie numărul 1.111”. „Vă veți aminti bine în viitor”, a spus Sinwar.

Oficialii israelieni au declarat că vor condiționa reconstrucția Gaza în funcție de progresul pentru a ajunge la un acord cu Hamas care să asigure întoarcerea celor doi captivi israelieni și a celor două trupuri neînsuflețite. Dar Hamas a spus întotdeauna că respinge legătura dintre reconstrucția Gaza, după ostilitățile recente, și un acord cu Israelul asupra prizonierilor.

„Nu vom accepta ca dosarul pizonierilor să fie legat de reconstrucție, de asediu sau de drepturile palestiniene. Frații noștri din Egipt înțeleg acest lucru”, a declarat luni un înalt responsabil al Hamas, Khalil al-Hayya, care este adjunctul lui Sinwar în Fâșia Gaza.

Al-Hayya a acuzat Israelul că „întârzia” un posibil acord de încetare a focului prin neacceptarea condițiilor grupării teroriste.

„Ocupantul israelian nu este serios în acest moment. Dacă ar fi serios, ar fi putut merge mai departe. Nu noi amânăm progresul negocierilor ”, a spus al-Hayya.

 

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger