Vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat din nou, de această dată joi, anularea alegerilor prezidențiale din România. Oficialul american a dat de înțeles că nu poți avea valori comune cu Statele Unite dacă „anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.
Într-un discurs susținut la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare (CPAC), vicepreședintele american s-a dezlănțuit la adresa europenilor.
„Ceea ce încerc să le spun prietenilor noștri europeni, și cred că ei sunt prietenii noștri, este că această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă închizi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem granița.
Nu ai valori comune (cu SUA) dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul. Asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ți-e atât de frică de propriul popor încât îi închizi gura”, a spus Vance, joi, în timpul conferinței.
🇺🇲🇷🇴 U.S. Vice President, JD Vance:
„You don’t have shared values if you cancel elections because you don’t like the result, and that happened in Romania!” pic.twitter.com/XkQtHD9mUV
— Daily Romania (@daily_romania) February 20, 2025
Vance accuses Romania of canceling presidential election results pic.twitter.com/4OQ04tOFFY
— GeoInsider (@InsiderGeo) February 20, 2025
Declaraţiile lui Diaconescu au ajuns în Financial Times
Pe de altă parte, recentele declarații pe care le-a făcut consilierul prezidențial Cristian Diaconescu au ajuns în atenția prestigioasei publicații Financial Times.
Rusia a folosit prima rundă de discuţii cu SUA privind încheierea războiului din Ucraina pentru a cere retragerea forţelor NATO de pe flancul estic al alianţei, declanşând îngrijorare în Europa că administraţia Trump ar putea accepta această solicitare pentru a încheia un acord de pace, relatează Financial Times, invocând declaraţiile consilierului prezidenţial pentru apărare Cristian Diaconescu, arată Financial Times, preluat de stiripesurse.ro.
Cristian Diaconescu, şeful de cabinet al preşedintelui României şi consilier pentru apărare şi securitate naţională, a declarat miercuri că delegaţia americană a respins cererea Moscovei, dar că nu există garanţii că Washingtonul nu va face, în cele din urmă, această concesie lui Vladimir Putin, notează Financial Times.
„Din câte înţeleg, situaţia se poate schimba de la o oră la alta sau de la o zi la alta”, a spus Diaconescu pentru Antena3, referindu-se la criticile preşedintelui american Donald Trump la adresa liderului ucrainean şi la concesiile făcute Rusiei chiar înainte de începerea negocierilor. Diaconescu a subliniat că delegaţia rusă prezentă la discuţiile de la Riad la începutul acestei săptămâni „nu a reuşit să convingă americanii” în privinţa unei retrageri NATO şi că vizitele liderilor Marii Britanii şi Franţei la Washington, săptămâna viitoare, vor avea ca scop convingerea lui Trump să nu cedeze acestei cereri.
Cu toate acestea, concesiile făcute recent Moscovei de către administraţia Trump – de la excluderea aderării Ucrainei la NATO până la promisiunea de normalizare a relaţiilor SUA-Rusia – provoacă îngrijorare în rândul guvernelor statelor est-europene aflate pe linia frontului, comentează sursa citată.
Oficial de rang înalt: Riscul şi îngrijorarea rămân
Pe de altă parte, un oficial de rang înalt din regiune a declarat pentru Financial Times că nu este sigur că mesajul lor ajunge la Trump.
„Am informat Washingtonul în detaliu la diferite niveluri, dar nu sunt sigur ce anume ajunge la Trump. Aşadar, riscul şi îngrijorarea rămân că Rusia ar putea duce Washingtonul într-o direcţie greşită prin presiuni în contextul negocierilor privind Ucraina”, a declarat oficialul, conform site-ului menționat.
Preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte de mult timp să restabilească sfera de influenţă a Rusiei în Europa de Est, după modelul acordului încheiat între SUA, Marea Britanie şi Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial la Conferinţa de pace de la Ialta. Retragerea forţelor NATO din fostele ţări sovietice şi din blocul comunist care au aderat la alianţă la sfârşitul anilor 1990 a fost una dintre principalele cereri ale lui Putin adresate SUA înainte de lansarea invaziei totale asupra Ucrainei în 2022, punctează Financial Times, mai notează aceeași sursă.
Președintele interimar Bolojan a fost, recent, în Franța
„A venit și răspunsul României după ce vicepreședintele SUA a scos la tablă clasa conducătoare de la București, trăgând-o de urechi, în văzul tuturor, la Conferința pentru Securitate de la München. De la președintele interimar Ilie Bolojan și până la ministrul de Externe, parcă a fost ordin pe linie să se întoarcă armele împotriva Americii. Nici vorbă de gafe la un asemenea nivel – totuși, prea mare coincidența ca întreaga rețea soroșistă să se activeze, ca la un semnal, și să iasă la atac.
Într-un moment în care tensiunile ating cote maxime și America a mutat frontul din Ucraina la Bruxelles, în inima Occidentului, România trebuia să meargă pe sârmă și să facă balet diplomatic în relația cu UE și SUA. Cui îi face bine băgarea bățului prin gard în relația cu Washingtonul? Bucureștiului în niciun caz, doar că liderii de aici, certați de J.D. Vance și Elon Musk, oamenii cei mai apropiați de Donald Trump, s-au simțit lezați în orgoliul propriu și au început să mârâie.
Când pe piață sunt aruncate zvonuri (a scris și „Bild”) despre retragerea trupelor americane din bazele militare de pe Flancul de Est, ce face Ilie Bolojan? Dă fuga la Paris și îi cere lui Macron suplimentarea numărului de soldați francezi la Cincu. Mesajul transmis Americii a fost următorul – n-aveți decât să plecați, vă ia Franța locul! „Am reconfirmat parteneriatul strategic cu Franța. De asemenea, am reconfirmat, încă o dată, stabilitatea prezenței militare franceze în România, la solicitarea țării noastre (…) Această prezență va fi consolidată în perioada următoare”, a spus Bolojan.”
Citiți mai multe AICI: Ilie Bolojan a declarat război Americii! / Rețeaua soroșistă de la București, activată
Aliatul fățarnic: Unchiul Sam ne disprețuiește
Corect! Si din cauza ticalosului enache si a haitei totalitar bolsevice din spatele lui care nu da doi bani pe democratia reala drepturile omului si statul de drept in sensul real al expresiei, vom fi dati, din nou, pe mana rusilor! Cine-i de vina? Comunistii nelustrati si neomarxisti transformati adica actuala clasa politica, serviciile de informatii si clanurile magistratilor. Si o meritam cu varf si indesat! Ptr ca n am facut lustratie! Iar securistocomunistii care inca ne conduc se bucura si au senzatia ca sib rusi vor fi din nou satrapi si calai pe fata ca pe vremea odiosului. Ei bine nu! De data asta rusii or sa i excute pe ei primii iar germanofrancezii or sa fie mai mult decat bucurosi sa ne foloseasca pe post de moneda de schimb ptr gaze!
Ingrijorare mare pe coana Europa pana cand o sa treaca ingrijorarea si o sa inceapa productia de razboi. Au mai facut-o de atatea ori. Ne putem apara de saracia aia de Rusia fara probleme, aia cu PIB pe cap de locuitor mai mic ca Romania!
Foarte bine, Diaconescu!