Nu doar în România se vorbește – poate mai mult ca oricând – despre TikTok, mai ales în contextul aflării rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale.
De această dată e vorba despre alegerile generale din Irlanda, ce au loc vineri. Și despre un numit clip devenit viral și care ar putea schimba soarta alegerilor.
Clipul devenit viral. Reacția la întrebările unei asistente medicale
Cel mai tânăr prim-ministru al Irlandei, Simon Harris, numit şi „taoiseach TikTok”, a crezut probabil că are victoria asigurată în alegerile generale din Irlanda, care au loc vineri, şi totul părea să meargă conform planului până săptămâna trecută, când a devenit viral un clip în care Harris se îndepărtează de Charlotte Fallon, o asistentă medicală vizibil supărată, care încerca să îi pună întrebări în timpul campaniei, relatează CNN, preluat de News.ro.
Prezentat ca premierul (taoiseach) TikTok, Harris şi-a folosit ultimele şapte luni, de când se află la putere, pentru a încerca să reasigure populaţia tânără a Irlandei că, la 38 de ani, le înţelege frustrările cu privire la probleme-cheie. Cum ar fi criza persistentă a locuinţelor, o problemă separată de costul ridicat al vieţii.
Deși totul părea să decurgă conform planului, partidul său politic, Fine Gael, aflându-se la un nivel ridicat în sondaje, săptămâna trecută, însă, a devenit viral un clip în care Harris pare că evită să mai discute cu Charlotte Fallon, o asistentă medicală vizibil supărată, care încerca să îi pună întrebări în timp ce premierul era în campanie.
Chiar dacă Harris a revenit la Fallon şi şi-a cerut scuze public, Jennifer Bray, o jurnalistă care lucrează pentru ziarul Irish Times şi care l-a urmărit pe Harris în campanie, a declarat pentru CNN că accidentul viral a fost de departe „momentul definitoriu al campaniei electorale din 2024”.
Mai mult, Bray a adăugat că personalităţi de top din cadrul partidului lui Harris au devenit rapid îngrijorate că „alegătorii indecişi vor vedea clipul şi se vor îndoi de sinceritatea sa ca lider”.
Dacă va avea succes la scrutinul de vineri, partidul va atinge un nou record în politica irlandeză, potrivit lui David Farrell, profesor de politică la University College Dublin.
Comentatorii politici spun că există totuşi o perspectivă foarte reală ca partidul să cadă victimă „blestemului mandatului”, care a făcut ca partidele politice în exerciţiu din întreaga lume să nu reuşească să se menţină la putere în alegerile din acest an.
„Volatilitate uriașă” în rândul electoratului
Irlanda alege, vineri, 174 de membri ai parlamentului (TD) prin sistemul de reprezentare proporţională, într-un singur scrutin. Un sondaj publicat luni de ziarul „Irish Times” a constatat o scădere cu 6 puncte a sprijinului pentru partidul premierului, cu doar cinci zile înainte de alegeri. Cele trei partide principale, Fianna Fáil, Fine Gael şi Sinn Féin erau cotate la 21%, 19% şi, respectiv, 20%. Restul de Partidele mici şi independenţii reprezentau restul de 40%.
Nu sunt singurele procente aflate în baza unui sondaj de opinie, înaintea acestor alegeri. Un sondaj de opinie realizat miercuri plasa Fine Gael al lui Harris la 20%, la egalitate cu Sinn Fein şi imediat după principalul său partener de coaliţie, Fianna Fail, cu 21%, potrivit aceleiași surse.
Rețelele sociale au reprezentat o „arenă cheie” în care politicienii irlandezi au luptat pentru voturi. Simon Harris s-a mândrit cu utilizarea prolifică a unor platforme precum Tik Tok şi Instagram, notează aceeași sursă. Cu toate acestea, experţii în social media au subliniat că unii dintre adversarii săi politici, cum ar fi Holly Cairns, în vârstă de 35 de ani, liderul Partidului Social Democrat, şi Mary Lou McDonald, liderul Sinn Féin, au niveluri de implicare mult mai ridicate.
Citiți și: Profitorii campaniei electorale
N-a fost nimic, doar au făcut din țînțar armăsar.