AcasăȘTIRI EXTERNEVIDEO spectaculos cu momentul în care Gardienii Revoluției din Iran capturează două...

VIDEO spectaculos cu momentul în care Gardienii Revoluției din Iran capturează două nave grecești! / SUA, reacție de furie!

naveVIDEO spectaculos cu momentul în care Gardienii Revoluției din Iran capturează două nave grecești! / SUA, reacție de furie!

Grecia, susținută de SUA, cere Iranului să elibereze două petroliere grecești reținute de această țară. Statele Unite condamnă acțiunea nejustificată a Iranului și o consideră o „ameninţare la adresa securităţii maritime”, potrivit Departamentului de Stat.

Șefii diplomațiilor grec și american cer ca Iranul să elibereze imediat navele confiscate, încărcătura şi echipajele acestora, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Grecii și americanii cer Iranului eliberarea celor două petroliere

„Statele Unite sunt alături de Grecia, aliatul şi partenerul nostru NATO cheie, în faţa acestei confiscări nejustificate. Hărţuirea continuă de către Iran a navelor şi ingerinţa sa în libertăţile şi drepturile de navigaţie internaţionale reprezintă o ameninţare la adresa securităţii maritime şi a economiei globale”, a spus acesta.

Autoritățile iraniene transmit că echipajele celor două nave grecești se află la bord și sunt în stare bună.

Momentul în care Iranul reține cele două petroliere grecești

Iranul a anunțat, săptămâna trecută, că a reținut două petroliere grecești ca protest la confiscarea de către Grecia, în luna aprilie, la cererea SUA; a unei nave încărcată cu petrol iranian.

Experții consideră gestul Iranului drept răzbunare, deoarece Grecia a confiscat, în largul Insulei Eubeera, nava cargo rusească Pegas, ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Aceasta transporta 115.000 de tone de petrol.

author avatar
Andreea Vlad